Matematyka

Autorzy:Jacek Lech, Marek Pisarski , Marcin Braun

Wydawnictwo:GWO

Rok wydania:2015

Przekształć wyrażenie x²-6x przez wyłączenie podanego czynnika przed nawias. 4.75 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Przekształć wyrażenie x²-6x przez wyłączenie podanego czynnika przed nawias.

9
 Zadanie
10
 Zadanie

11
 Zadanie

12
 Zadanie
13
 Zadanie
14
 Zadanie
15
 Zadanie

a) Należy wyłączyć przed nawias: 2.
`x^2-6x=2(1/2x^2-3x)` 


b) Należy wyłączyć przed nawias 3. 
`x^2-6x=3(1/3x^2-2x)` 


c) Należy wyłączyć przed nawias `1/2` . 
`x^2-6x=1/2(2x^2-12x)` 


d) Należy wyłączyć przed nawias `1/3x` 
`x^2-6x=1/3x(3x-18)` 


e) Nalezy wyłączyć przed nawias 10x.
`x^2-6x=10x(1/10x-6/10)` 


f) Należy wyłączyć przed nawias -6x.
`x^2-6x=-6x(-1/6x+1)`