Matematyka

Autorzy:Marcin Braun, Agnieszka Mańkowska, Małgorzata Paszyńska

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2014

Pani Ela dojeżdża samochodem do pracy odległej (...) 4.13 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 6 Klasa
  3. Matematyka

Pani Ela dojeżdża samochodem do pracy odległej (...)

13
 Zadanie

14
 Zadanie
1
 Zadanie
I
 Zadanie
II
 Zadanie
III
 Zadanie

Codziennie pani Ela pokonuje samochodem :`2*7=14 \km`

W ciągu miesiąca pokonuje więc: `21*14=21*(10+4)=21*10+21*4=210+84=294\ km`

Obliczamy, ile benzyny spala samochód na 1 km: `7,2:100=0,072l` 

 

Obliczamy, ile benzyny spali samochód na 294 km: `294*0,072=21,168l` 

Obliczamy, ile pani Ela zapłaci za 21,168 l benzyny: `21,168*4,80=101,6064~~101,61` zł

 Obliczamy, o ile złotych tańsze byłoby kupienie biletu autobusowego: `101,61-67=101-60-7=41,61-7=34,61` zł

 

Odpowiedź:

Pani Ela zaoszczędziłaby wtedy 34,61 zł.