Autorzy:Stanisław Banaszkiewicz, Magdalena Kołodziejska, Elżbieta Megiel, Grażyna Świderska

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

171g maltozy poddano hydrolizie... 5.0 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Chemia

`#(C_12H_22O_11)_(171g)+H_2O->2C_6H_12O_6` 

 

`M_(C_12H_22O_11)=342g/(mol)`

`M_(C_6H_12O_6)=180g/(mol)`

`m_r=1kg=1000g`

 

Obliczamy masę uzyskanej glukozy

 

`342g\ "maltozy"\ -\ 360g\ "glukozy"`

`171g\ "maltozy"\ -\ x`

`x=180g\ "glukozy"`

 

Obliczamy stężenie procentowe uzyskanego roztworu

 

`Cp=(m_s)/(m_r)*100%`

`Cp=(180g)/(1000g)*100%=18%` 

 

 

Otrzymano roztwór o stężeniu 18%