Matematyka

Autorzy:Maciej Antek, Krzysztof Belka, Piotr Grabowski

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie 4.5 gwiazdek na podstawie 10 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

`(3x-4)^2-2(2x+5)^2-(x-8)(8+x)=` 

`=((3x)^2-2*3x*4+4^2)-2((2x)^2+2*2x*5+5^2)-(x-8)(x+8)=` 

`=(9x^2-24x+16)-2(4x^2+20x+25)-(x^2-8^2)=` 

`=9x^2-24x+16-8x^2-40x-50-x^2+64=` 

`=-64x+30` 

 

 

Obliczamy wartość wyrażenia dla podanej wartości x:

`-strike64^4*11/strike16^1+30=-44+30=-14`