Matematyka

Autorzy:Drążek Anna, Duvnjak Ewa, Kokiernak-Jurkiewicz Ewa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2016

Doprowadź wyrażenia do prostszej postaci. a) x(y+z-½) 4.57 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Doprowadź wyrażenia do prostszej postaci. a) x(y+z-½)

1
 Zadanie

2
 Zadanie

3
 Zadanie
4
 Zadanie
5
 Zadanie

`a) \ \ x(y+z-1/2)-5(x-4xz-xy)+5,5x=xy+xz-1/2x-5x-5*(-4xz)-5*(-xy)+5 5/10x=`

`=ul(xy)+ul(ul(xz))-1/2x-5x+ul(ul(20xz))+ul(5xy)+5 1/2x=xy+5xy+xz+20xz-1/2x-5x+5 1/2x=6xy+21xz`

`b) \ \ 6x(2x^4+3x^3-4x^2-2x)-3x^2(x^3+6x^2+6x)+30x^3=`

`=6x*2x^4+6x*3x^3+6x*(-4x^2)+6x*(-2x)-3x^2*x^3-3x^2*6x^2-3x^2*6x+30x^3=`

`=ul(ul(ul(12x^5)))+ul(ul(18x^4))-ul(24x^3)-12x^2-ul(ul(ul(3x^5)))-ul(ul(18x^4))-ul(18x^3)+ul(30x^3)=`

`=12x^5-3x^5+18x^4-18x^4-24x^3-18x^3+30x^3-12x^2=`

`=9x^5-12x^3-12x^2`

`c) \ \ 7(1-y)-7[2x^2-5xy^2-6x(x^2-2y^2)]+14x^2(1-3x)=`

`=7-7y-7[2x^2-5xy^2-6x^3+12xy^2]+14x^2-42x^3=`

`=7-ul(ul(7y))-ul(14x^2)+ul(ul(ul(35xy^2)))+strike(42x^3)-ul(ul(ul(84xy^2)))+ul(14x^2)-strike(42x^3)=`

`=7-7y-14x^2+14x^2+35xy^2-84xy^2+42x^3-42x^3=7-7y-49xy^2`