Matematyka

Autorzy:Jacek Lech, Marek Pisarski , Marcin Braun

Wydawnictwo:GWO

Rok wydania:2015

Oblicz wartość wyrażenia 2a²-b³ dla podanych wartości a i b. 4.63 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Oblicz wartość wyrażenia 2a²-b³ dla podanych wartości a i b.

9
 Zadanie

10
 Zadanie
11
 Zadanie
12
 Zadanie
13
 Zadanie
14
 Zadanie

`a) \ 2a^2-b^3 \ \ \ \ \ dla \ a=-1 \ i \ b=-1`

W wyrażeniu w miejsce a wstawiamy -1, w miejsce b wstawiamy -1 i obliczamy wartość wyrażenia. 
`2a^2-b^3=2*(-1)^2-(-1)^3=2*1-(-1)=2+1=3`  
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`b) \ 2a^2-b^3 \ \ \ \ \ dla \ a=1 \ i \ b=-1`

W wyrażeniu w miejsce a wstawiamy 1, w miejsce b wstawiamy -1 i obliczamy wartość wyrażenia. 
`2a^2-b^3=2*1^2-(-1)^3=2*1-(-1)=2+1=3` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))`  


`c) \ 2a^2-b^3 \ \ \ \ \ dla \ a=-1 \ i \ b=1`

W wyrażeniu w miejsce a wstawiamy -1, w miejsce b wstawiamy 1 i obliczamy wartość wyrażenia. 
`2a^2-b^3=2*(-1)^2-1^3=2*1-1=2-1=1` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`d) \ 2a^2-b^3 \ \ \ \ \ dla \ a=1 \ i \ b=1`  

W wyrażeniu w miejsce a wstawiamy 1, w miejsce b wstawiamy 1 i obliczamy wartość wyrażenia.
`2a^2-b^3=2*1^2-1^3=2*1-1=2-1=1`
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`e) \ 2a^2-b^3 \ \ \ \ \ dla \ a=-2 \ i \ b=2` 

W wyrażeniu w miejsce a wstawiamy -2, w miejsce b wstawiamy 2 i obliczamy wartość wyrażenia.
`2a^2-b^3=2*(-2)^2-2^3=2*4-8=8-8=0` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`f) \ 2a^2-b^3 \ \ \ \ \ dla \ a=2 \ i \ b=-2`

W wyrażeniu w miejsce a wstawiamy 2, w miejsce b wstawiamy -2 i obliczamy wartość wyrażenia.
`2a^2-b^3=2*2^2-(-2)^3=2*4-(-8)=8+8=16`