Matematyka

Autorzy:Karolina Wej, Wojciech Babiański, Ewa Szmytkiewicz, Jerzy Janowicz

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Oblicz wartość wyrażenia dla podanej wartości 4.67 gwiazdek na podstawie 12 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

a)

I sposób- do podanego wyrażenia podstawiamy wartości liczbowe:

`\ \ -2*(-4)^2+4*(-4)-3+3*(-4)^2-2*(-4)=-2*16+(-16)-3+3*16+8=`

`=-32+(-19)+48+8=(-51)+56=5` 

II sposób- upraszamy podane wyrażenie i dopiero wtedy podstawiamy wartości liczbowe:

`ul(ul(-2x^2))+ul(4x)-3+ul(ul(3x^2))-ul(2x)=x^2+2x-3` 

`(-4)^2+2*(-4)-3=16-8-3=8-3=5` 

b)

`"I." \ \ 2*1/2-5*(1/2)^2+1+7*(1/2)^2-5*1/2=1-5*1/4+1+7*1/4-5/2=1-5/4+1+7/4-2 1/2=` 

`=2+2/4-2 1/2=2+1/2-2 1/2=ul0` 

`"II." \ \ 2x-ul(5x^2)+ul(ul(1))+ul(7x^2)-5x=2x^2-3x+1`

`2*(1/2)^2-3*1/2+1=2*1/4-3*1/2+1=2/4-3/2+1=1/2-1 1/2+1=ul0`

`c) \ \ 2x^2-ul(6x)-x^2+ul(9x)-x^2+ul(2x)=5x`

`5*120=ul600`