Matematyka

Autorzy:M.Dobrowolska

Wydawnictwo:GWO

Rok wydania:2015

Przedstaw wyrażenie w postaci sumy dwóch sum 3.78 gwiazdek na podstawie 9 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Przedstaw wyrażenie w postaci sumy dwóch sum

4
 Zadanie
5
 Zadanie
6
 Zadanie
7
 Zadanie

8
 Zadanie

9
 Zadanie

Podajemy kilka przykładowych rozwiązań:

`a)` 

`4a^2-3ab=(2a^2-ab)+(2a^2-2ab)` 

`4a^2-3ab=(a^2+2ab)+(3a^2-5ab)` 

`4a^2-3ab=(3a^2+10ab)+(-13ab+a^2)` 

`4a^2-3ab=(-a^2-ab)+(5a^2-2ab)` 

 

 

`b)` 

`4a^2-3ab=(5a^2-2ab)-(a^2+ab)` 

`4a^2-3ab=(10a^2+ab)-(6a^2+4ab)` 

`4a^2-3ab=(-2a^2+5ab)-(-6a^2+8ab)`  

`4a^2-3ab=(-a^2-ab)-(-5a^2+2ab)`