Z fizyką w przyszłość. Zbiór zadań. Zakres rozszerzony. Część 1 (Zbiór zadań, ZamKor / WSiP )

Łyżwiarz, jadąc ruchem jednostajnie opóźnionym, przebył aż do.... 4.53 gwiazdek na podstawie 17 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Fizyka

Łyżwiarz, jadąc ruchem jednostajnie opóźnionym, przebył aż do....

1.24
 Zadanie
1.25
 Zadanie
1.26
 Zadanie
1.27
 Zadanie
1.28
 Zadanie
1.29
 Zadanie
1.30
 Zadanie

1.31
 Zadanie

Wypisujemy dane podane w zadaniu:

`s=25\ m` 

`t=5\ s` 

 

Najpierw korzystamy z wzoru na prędkość:

`v(t)=v_0+at` 

Wiemy, że łyżwiarz porusza się ruchem jednostajnie opóźnionym oraz po czasie t zatrzymuje się. Możemy wówczas zapisać:

`0=v_0-at\ \ \ =>\ \ \ at=v_0\ \ \ =>\ \ \ a=v_0/t`  

Kolejną przydatną informacją jest fakt, że znamy drogę po jakiej zatrzymał się łyżwiarz. Korzystamy z wzoru na drogę:

`s=v_0*t+1/2at^2` 

Gdzie dla naszego przypadku wiemy, że łyżwiarz poruszał się ruchem opóźnionym. Oznacza to, że otrzymujemy:

`s=v_0*t-1/2at^2` 

`s=v_0*t-1/2 v_0/t *t^2` 

`s=v_0*t-1/2v_0t` 

`s=1/2v_0*t\ \ \ \ |*2` 

`2s=v_0*t\ \ \ \ |:t` 

`(2s)/t = v_0` 

Zamieniamy stronami:

`v_0=(2s)/t`   

Otrzymaliśmy dwa równania, jedno na przyspieszenie, a drugie na wartość prędkości początkowej. Możemy zapisać, że:

`{(a=v_0/t),(v_0=(2s)/t):}` 

`{(a=((2s)/t)/t),(v_0=(2s)/t):}` 

`{(a=(2s)/t^2),(v_0=(2s)/t):}` 

Podstawiamy dane liczbowe do wzoru:

`{(a=(2*25\ m)/(5\ s)^2),(v_0 = (2*25\ m)/(5\ s)):}` 

`{(a=(50\ m)/(25\ s^2)),(v_0=(50\ m)/(5\ s)):}` 

`{(a=2\ m/s^2),(v_0=10\ m/s):}` 

DYSKUSJA
user profile image
Gabriel

10 listopada 2017
Dziękuję!!!!
user profile image
Karol

2 października 2017
dzieki!!!!
Informacje
Z fizyką w przyszłość. Zbiór zadań. Zakres rozszerzony. Część 1
Autorzy: Agnieszka Bożek, Katarzyna Nessing, Jadwiga Salach
Wydawnictwo: ZamKor / WSiP
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMY0ZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NA0WIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIE0KOMENTARZY
komentarze
... i0razy podziękowaliście
Autorom
Wiedza
Odejmowanie pisemne
  1. Zapisujemy odjemną, a pod nią odjemnik, wyrównując ich cyfry do prawej strony.

    odejmowanie1
     
  2. Odejmowanie prowadzimy od strony prawej do lewej. Najpierw odejmujemy jedności, w naszym przykładzie mamy 3 - 9. Jeśli jedności odjemnej są mniejsze od jedności odjemnika (a tak jest w naszym przykładzie), wtedy z dziesiątek przenosimy jedną (lub więcej) „dziesiątkę” do jedności i wykonujemy zwykłe odejmowanie.
    W naszym przykładzie wygląda to następująco: od 3 nie możemy odjąć 9, więc przenosimy (pożyczamy) jedną dziesiątkę z siedmiu dziesiątek i otrzymujemy 13 – 9 = 4, czyli pod cyframi jedności zapisujemy 4, a nad cyframi dziesiątek zapisujemy ilość dziesiątek które nam zostały czyli 6 (bo od siedmiu dziesiątek pożyczyliśmy jedną, czyli zostało nam sześć dziesiątek).

    odejmowanie2
     
  3. Odejmujemy dziesiątki, a następnie zapisujemy wynik pod cyframi dziesiątek. Gdy dziesiątki odjemnej są mniejsze od dziesiątek odjemnika, z setek przenosimy jedną (lub więcej) „setkę” do dziesiątek i wykonujemy zwykłe odejmowanie.
    W naszym przykładzie mamy: 6 – 6 = 0, czyli pod cyframi dziesiątek zapisujemy 0.

    odejmowanie2
     
  4. Odejmujemy setki, a następnie wynik zapisujemy pod cyframi setek. Gdy setki odjemnej są mniejsze od setek odjemnika, z tysięcy przenosimy jeden (lub więcej) „tysiąc” do setek i wykonujemy zwykłe odejmowanie.
    W naszym przykładzie mamy: 2 – 1 = 1, czyli pod cyframi setek zapisujemy 1.

    odejmowanie3
     
  5. W rezultacie opisanego postępowania otrzymujemy wynik odejmowania pisemnego. W naszym przykładzie różnicą liczb 273 i 169 jest liczba 104.


Dla utrwalenia przeanalizujmy jeszcze jeden przykład odejmowania pisemnego.

Wykonamy pisemnie odejmowanie: 4071 - 956.

  1. Zapisujemy odjemną, a pod nią odjemnik.

    odejmowanie11
     
  2. Odejmujemy jedności: od 1 nie możemy odjąć 6, więc pożyczamy jedną dziesiątkę z siedmiu i otrzymujemy 11 – 6 = 5, czyli pod cyframi jedności zapisujemy 5, natomiast nad cyframi dziesiątek wpisujemy 6 (bo od siedmiu dziesiątek pożyczyliśmy jedną, czyli zostaje sześć dziesiątek).

    odejmowanie12
     
  3. Odejmujemy dziesiątki: 6 – 5 = 1, czyli pod cyframi dziesiątek wpisujemy 1.

    odejmowanie13
     
  4. Odejmujemy setki: od 0 nie możemy odjąć 9, więc pożyczamy jeden tysiąc i rozmieniamy go na 10 setek (bo jeden tysiąc to dziesięć setek) i otrzymujemy 10 – 9 = 1, czyli pod cyframi setek wpisujemy 1, a nad cyframi tysięcy wpisujemy 3, bo tyle tysięcy zostało.

    odejmowanie14
     
  5. Odejmujemy tysiące: w naszym przykładzie mamy 3 – 0 = 3 i wynik zapisujemy pod cyframi tysięcy.

    odejmowanie15
     
  6. Wynik naszego odejmowania: 4071 – 956 = 3115.

Liczby mieszane i ich zamiana na ułamek niewłaściwy
ulamek

Liczba mieszana jest to suma dwóch składników, z których jeden jest liczbą naturalną (składnik całkowity), a drugi ułamkiem zwykłym właściwym (składnik ułamkowy).

$$4 1/9= 4 + 1/9 $$ ← liczbę mieszana zapisujemy bez użycia znaku dodawania +.

Zamiana liczby mieszanej na ułamek niewłaściwy

Licznik tego ułamka otrzymujemy w następujący sposób: mianownik składnika ułamkowego mnożymy przez składnik całkowity i do tego iloczynu dodajemy licznik składnika ułamkowego. Mianownik natomiast jest równy mianownikowi składnika ułamkowego.

Przykład:

$$3 1/4= {3•4+1}/4= {13}/4$$
 
Zobacz także
Udostępnij zadanie