Klasa
III gimnazjum
Przedmiot
Chemia
Wybierz książkę
Ciekawa chemia 3 2014, Podręcznik

1

Rozwiązanie

Trawienie skrobii:

Trawienie skrobii zaczyna się już w jamie ustnej gdzie ślinianki produkują amylazę ślinową, która odrywa z każdej cząsteczki skrobii cząsteczki maltozy. Ze względu na krótki czas przebywania pokarmu w ustach nie jest w stanie rozłożyć całości  - powstają dłuższe lub krótsze łańcuchy glukozy  tzw. dekstryny. W dwunastnicy kontynuowany jest proces rozkładu dekstryn na mniejsze cząstki pod  wpływem amylazy trzustkowej - aż do rozłożenia całej puli skrobii na dwucukier - maltozę. Kolejnie są wydzielane dodatkowe  enzymy przez trzustkę, które " rozbijają" dwucukier na -jednocukier- glukozę. 

Czy ta odpowiedź Ci pomogła?

3

Avatar autora

Norbert

Nauczyciel chemii

5537

Od roku przybliżam innym tajniki świata chemii. Ponadto jestem pasjonatem azjatyckich sztuki walki oraz kina sensacyjnego. Chętnie także gram w planszówki z przyjaciółmi.