1
Rozwiązanie
Trawienie skrobii:
Trawienie skrobii zaczyna się już w jamie ustnej gdzie ślinianki produkują amylazę ślinową, która odrywa z każdej cząsteczki skrobii cząsteczki maltozy. Ze względu na krótki czas przebywania pokarmu w ustach nie jest w stanie rozłożyć całości - powstają dłuższe lub krótsze łańcuchy glukozy tzw. dekstryny. W dwunastnicy kontynuowany jest proces rozkładu dekstryn na mniejsze cząstki pod wpływem amylazy trzustkowej - aż do rozłożenia całej puli skrobii na dwucukier - maltozę. Kolejnie są wydzielane dodatkowe enzymy przez trzustkę, które " rozbijają" dwucukier na -jednocukier- glukozę.
W skrócie:
Enzymy zawarte w ślinie rozcinają łańcuchy skrobii na dekstryny. Dekstryny pod wpływem enzymów w dwunastnicy dają końcowy prodkukt glukozę, która dostarcza organizmowi energii.
Trawienie tłuszczy:
W organizmie czlowieka i zwierząt podczas trawienia tluszcze ulegają hydrolizie pod wplywem enzymów zwanych lipazami.
Hydroliza tluszczu jest to rozklad tluszczu pod wplywem wody na glicerol i kwas tluszczowy (z udzialem enzymow). Część produktów hydrolizy tłuszczów jest spalana w komórkach z wydzieleniem znacznych ilości energii.
Czy ta odpowiedź Ci pomogła?
3
5553