Klasa
III gimnazjum
Przedmiot
Chemia
Wybierz książkę
Ciekawa chemia 3 2014, Podręcznik

1

Rozwiązanie

Trawienie skrobii:

Trawienie skrobii zaczyna się już w jamie ustnej gdzie ślinianki produkują amylazę ślinową, która odrywa z każdej cząsteczki skrobii cząsteczki maltozy. Ze względu na krótki czas przebywania pokarmu w ustach nie jest w stanie rozłożyć całości  - powstają dłuższe lub krótsze łańcuchy glukozy  tzw. dekstryny. W dwunastnicy kontynuowany jest proces rozkładu dekstryn na mniejsze cząstki pod  wpływem amylazy trzustkowej - aż do rozłożenia całej puli skrobii na dwucukier - maltozę. Kolejnie są wydzielane dodatkowe  enzymy przez trzustkę, które " rozbijają" dwucukier na -jednocukier- glukozę. 

W skrócie: 

Enzymy zawarte w ślinie rozcinają łańcuchy skrobii na dekstryny. Dekstryny pod wpływem enzymów w dwunastnicy dają końcowy prodkukt glukozę, która dostarcza organizmowi energii.

 

 

Trawienie tłuszczy: 

W organizmie czlowieka i zwierząt podczas trawienia tluszcze ulegają hydrolizie pod wplywem enzymów zwanych lipazami.
Hydroliza tluszczu jest to rozklad tluszczu pod wplywem wody na glicerol i kwas tluszczowy (z udzialem enzymow). Część produktów hydrolizy tłuszczów jest spalana w komórkach z wydzieleniem znacznych ilości energii.

Czy ta odpowiedź Ci pomogła?

3

Avatar autora

Norbert

Nauczyciel chemii

5553

Od roku przybliżam innym tajniki świata chemii. Ponadto jestem pasjonatem azjatyckich sztuki walki oraz kina sensacyjnego. Chętnie także gram w planszówki z przyjaciółmi.