Matematyka

Autorzy:Jacek Lech, Marek Pisarski, Marcin Braun

Wydawnictwo:GWO

Rok wydania:2016

Oblicz. 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Rozwiązując zadanie będziemy korzystać ze wzorów:

`a^m*a^n=a^(m+n)`

`b^m/b^n=b^m:b^n=b^(m-n)\ \ "dla"\ \ b!=0`

Podnosząc liczbę ujemnę do potęgi parzystej, otrzymamy liczbę dodatnią.

Podnosząc liczbę ujemną do potegi nieparzystej, otrzymamy liczbę ujemną.

 

`"a)"\ 5^8:#underbrace((-5)^5)_(-5^5)=-(5^8:5^5)=-5^(8-5)=-5^3=-125` 

`"b)"\ (-3)^8/3^6=(3^8)/3^6=3^(8-6)=3^2=9`  

 

`"c)"\ (-189)^8:189^7=189^8:189^7=189^(8-7)=189^1=189` 

 

`"d)"\ (-6)^13*1/6^11=-6^13*1/6^11=-(6^13)/6^11=-6^(13-11)=-6^2=-36` 

 

`"e)"\ 5^11/(5^4*(-5)^7)=5^11/(-(5^4*5^7))=-(5^11)/5^(4+7)=-(5^11)/5^11=-5^(11-11)=-5^0=-1` 

 

`"f)"\ ((-6)^8*6^2)/(-6^10)=(6^8+6^2)/(-6^10)=(6^(8+2))/(-6^10)=6^10/-6^10=-6^(10-10)=-6^0=-1` 

 

`"g)"\ ((-7)^5*7^6)/(-7)^10=-(7^5*7^6)/7^10=-7^(5+6)/7^10=-7^11/7^10=-7^(11-10)=-7^1=-7` 

`"h)"\ (-11)^11/((-11)^5*11^4)=11^11/(11^5*11^4)=11^11/11^(5+4)=11^11/11^9=11^(11-9)=11^2=121`