Matematyka

Autorzy:Jacek Lech, Marek Pisarski , Marcin Braun

Wydawnictwo:GWO

Rok wydania:2015

Rozwiąż równanie. 4.33 gwiazdek na podstawie 6 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

`a) \ 2(3x-4)=10x` 
`\ \ \ 6x-8=10x \ \ \ \ \ \ |-6x`  
`\ \ \ -8=4x \ \ \ \ \ \ |:4` 
`\ \ \ x=-2` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`b) \ -4x=3(6-2x)` 
`\ \ \ -4x=18-6x \ \ \ \ \ \ |+6x` 
`\ \ \ 2x=18 \ \ \ \ \ \ |:2` 
`\ \ \ x=9` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`c) \ 4-3x=5(2-x)` 
`\ \ \ 4-3x=10-5x \ \ \ \ \ \ |+5x`  
`\ \ \ 4+2x=10 \ \ \ \ \ \ |-4` 
`\ \ \ 2x=6 \ \ \ \ \ \ |:2` 
`\ \ \ x=3` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`d) \ -3x+6=3(2-x)` 
`\ \ \ -3x+6=6-3x \ \ \ \ \ |+3x` 
`\ \ \ 6=6` 
Równanie tożsamościowe.
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`e) \ 6(x+4)=5x+1+x` 
`\ \ \ 6x+24=6x+1 \ \ \ \ \ \ |-6x` 
`\ \ \ 24=1` 
Równość jest nieprawdziwa. Równanie sprzeczne.
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`f) \ -2(5x+2)=3-9x` 
`\ \ \ -10x-4=3-9x \ \ \ \ \ \ |+9x` 
`\ \ \ -x-4=3 \ \ \ \ \ \ |+4` 
`\ \ \ -x=7 \ \ \ \ \ \ |*(-1)` 
`\ \ \ x=-7` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`g) \ 5-(3-4x)=5(1-x)` 
`\ \ \ 5-3+4x=5-5x` 
`\ \ \ 2+4x=5-5x \ \ \ \ \ \ \ |+5x` 
`\ \ \ 2+9x=5 \ \ \ \ \ \ \ |-2` 
`\ \ \ 9x=3 \ \ \ \ \ \ \ \ |:9` 
`\ \ \ x=1/3` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`h) \ -2(4-5x)=3(4x+3)` 
`\ \ \ -8+10x=12x+9 \ \ \ \ \ \ \ |-10x` 
`\ \ \ -8=2x+9 \ \ \ \ \ \ |-9` 
`\ \ \ -17=2x \ \ \ \ \ \ |:2` 
`\ \ \ x=-17/2` 

`\ \ \ x=-8 1/2`   
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


`i) \ 3-3(x+1)=-(4x+1)` 
`\ \ \ 3-3x-3=-4x-1` 
`\ \ \ -3x=-4x-1 \ \ \ \ \ \ |+4x` 
`\ \ \ x=-1`