4
UWAGA! Oglądasz stare wydanie książki. Kliknij tutaj, aby przejść na stronę główną serwisu odrabiamy.pl
Rozwiązanie
- Odszukaj w dowolnym słowniku historycznym, encyklopedii lub internecie informację, ilu (szacunkowo) mieszkańców Europy mogło się wyżywić dzięki eksportowi polskiego zboża.
Rzeczpospolita była największym eksporterem zboża w XVI - wiecznej Europie. Większość plonów trafiała na rynek wewnętrzny. Szacowne roczne spożycie zboża w Europie oraz w Prusach wynosiło 113 000 ton. W XVII wieku produkcja wynosiła około 120 000 ton, z czego 6% eksportowano, 19% przypadało na ludność miejską, natomiast reszta na mieszkańców wsi. Eksport zaspokajał około 2% zapotrzebowania Europy Zachodniej i zapewniał wyżywienie około 750 000 osób. Zapotrzebowanie na zboże w krajach Europy Zachodniej wzrastało zwłaszcza w okresach nieurodzaju.
Czy ta odpowiedź Ci pomogła?
3
148 254