Autorzy:Dorota Lewandowska , Anna Warchoł

Wydawnictwo:ZamKor / WSiP

Rok wydania:2015

Według wskazań Światowej Organizacji Zdrowia... 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 3 Klasa
  3. Chemia

Według wskazań Światowej Organizacji Zdrowia...

1
 Zadanie

2
 Zadanie

Dane:

masa ciała: `50kg`

ilość białka do przyjęcia: `1g"/"kg=50g`

Zawartości białka w produktach spożywczych:

soczewica: `35%`

białko jaja kurzego: `12,6%`

mięso: `18,5%`

Szukane:

masy produktów:

`m_"soczewicy"=? `

`m_"białka jajka"=? `

`m_"mięsa"=? `

Rozwiązanie:

Obliczmy ile soczewicy należy spożyć, aby dostarczyć organizmowi 50g białka. Wiemy, że stanowi to 35% masy całej soczewicy:

`35%\ -\ 50g `

`100%\ -\ x `

`x=(100%*50g)/(35%)=142,9g~~143g `

Obliczmy ile białka jaja kurzego należy spożyć, aby dostarczyć organizmowi 50g białka. Wiemy, że stanowi to 12,6% masy całego białka:

`12,6%\ -\ 50g `

`100%\ -\ x `

`x=(100%*50g)/(12,6%)=396,8g `

Obliczmy ile mięsa należy spożyć, aby dostarczyć organizmowi 50g białka. Wiemy, że stanowi to 18,5% masy całego mięsa:

`18,5%\ -\ 50g `

`100%\ -\ x `

`x=(100%*50g)/(18,5%)=270,3g `

 

Odpowiedź: Aby dostarczyć organizmowi 50g białka należy spożyć ok. 143g soczewicy, 396,8g białka jaja kurzego lub 270,3g mięsa