Autorzy: Danuta Babczonek-Wróbel, Teresa Kulawik, Maria Litwin

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2013

Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi 4.86 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 3 Klasa
  3. Chemia

Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi

21
 Zadanie

22*
 Zadanie
23*
 Zadanie

a) Równanie reakcji fermentacji glukozy:

`C_6H_12O_6 stackrel("drożdże")(->)2C_2H_5OH+2CO_2uarr`

b)*

Z treści zadania wiemy, że do reakcji użyto 1,8kg cukru gronowego, czyli glukozy.

Obliczmy masy cząsteczkowe glukozy i etanolu:

`m_C=12u`

`m_H=1u`

`m_O=16u`

`m_(C_6H_12O_6)=6*m_C+12*m_H+6*m_O=6*12u+12*1u+6*16u=180u`

`m_(C_2H_5OH)=2*m_C+6*m_H+m_O=2*12u+6*1u+16u=46u`

Z równania reakcji wynika, że z 1 cząsteczki glukozy powstaną 2 cząsteczki etanolu.

Aby obliczyć ile etanolu powstanie z 1,8kg cukru gronowego układamy proporcję:

`180u\ C_6H_12O_6----2*46u\ C_2H_5OH`

`1,8kg\ C_6H_12O_6----x`

`x=(1,8kg*2*46u)/(180u)=0,92kg=920g`

Celem zadania jest oblicznenie ile decymetrów sześciennych etanolu powstanie jeśli jego gęstość wynosi `0,79g/(cm^3)`

`0,79g----1cm^3`

`920g----y`

`y=(920g*1cm^3)/(0,79g)=1164cm^3=1,164dm^3`

 

Odp. Z reakcji fermentacji 1,8kg cukru gronowego powstanie `1,164dm^3` alkoholu etylowego.