Autorzy:Dorota Lewandowska, Barbara Nalewczyńska, Anna Warchoł

Wydawnictwo:Zamkor

Rok wydania:2015

Glukoza zawarta w winogronach pod wpływem 4.13 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Chemia

Glukoza zawarta w winogronach pod wpływem

5
 Zadanie

6
 Zadanie

Dane:

`m_("glukozy")=1,8kg=1800g`

`m_("etanolu")=0,92kg=920g`

`d_(CO_2)=1,98g/(dm^3)`

Szukane:

`m_(CO_2)` - masa tlenku wegla(IV)

`V_(CO_2)` - objętość tlenku węgla(IV)

 

Równanie reakcji:

`C_6H_12O_6->2C_2H_6O+2CO_2`

Rozwiązanie: korzystamy z prawa zachowania masy:

`m_(CO_2)=m_("glukozy")-m_("etanolu")=1800g-920g=880g`

Przekształcamy wzór na gęstość, tak, aby obliczyć objętość:

`d=m/V\ |*V\ \ =>\ \ \ m=d*V\ |:d\ \ \ =>\ \ \ V=m/d`

`V_(CO_2)=(880g)/(1,98g/(dm^3))~~444,4dm^3`

 

Odp. W wyniku fermentacji 1,8kg glukozy wydzieliło się 444,4dm^3 tlenku wegla(IV).