Autorzy:Franciszek Dubert, Ryszard Kozik, Stanisław Krawczyk

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2013

Przedstaw przebieg fermentacji dowolnego typu (alkoholowej lub mlekowej), uwzględniając: 4.61 gwiazdek na podstawie 13 opinii
  1. Liceum
  2. 2 Klasa
  3. Biologia

Przedstaw przebieg fermentacji dowolnego typu (alkoholowej lub mlekowej), uwzględniając:

1
 Zadanie

2
 Zadanie
3
 Zadanie
4
 Zadanie
5
 Zadanie

 

 

Fermentacja alkoholowa

Fermentacja mlekowa

Warunki

deficyt lub brak tlenu

Kolejne etapy

-glikoliza

-redukcja: po dekarboksylacji pirogronian przekształca się do aldehydu octowego, który z kolei ulega redukcji do etanolu

-glikoliza

-redukcja: po przyłączeniu wodorów do pirogronianu powstaje kwas mlekowy

Lokalizacja w komórce

cytozol

Bilans energetyczny

z jednej cząsteczki glukozy powstają 2 cząsteczki ATP

Wykorzystanie w gospodarce człowieka

produkcja piwa, wina i alkoholowych napojów wysokoprocentowych; zastosowanie w piekarnictwie

produkcja jogurtów, kiszonek, surowych wędlin, bakterie mlekowe są składnikiem zakwasów piekarniczych