Autorzy:Emilia Bonar, Weronika Krzeszowiec-Jeleń, Stanisław Czachorowski

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Wyjaśnij, dlaczego w piwie powstaje piana. 4.62 gwiazdek na podstawie 13 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Biologia

Wyjaśnij, dlaczego w piwie powstaje piana.

1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie

4
 Zadanie

5*
 Zadanie

Piana w piwie powstaje na skutek kilku czynników. Najważniejszym z nich jest jednak wydzielający się w procesie fermentacji gaz - tlenek węgla(IV). Pęcherzyki CO2 otaczają się związkami powierzchniowo-czynnymi i w takiej otoczce unoszą się na powierzchnię tworząc pianę. Związki powierzchniowo czynne zmniejszają napięcie powierzchniowe i zwiększają lepkość. Do związków powierzchniowo czynne zaliczamy białka. W piwie napięcie powierzchniowe zmiejszają białka pochodzące ze słodu pszenicznego oraz niesłodowanych zbóż (np. jęczmienia), a także te pochodzące ze zniszczonych komórek  drożdży. Również substancje goryczkowe chmielu wpływają na stabilizację chmielu.