Autorzy:Ewa Kłos, Wawrzyniec Kofta, Mariola Kukier-Wyrwicka, Hanna Werblan-Jakubiec

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2015

Omów podstawowe zasady przygotowywania i spożywania posiłków. 4.84 gwiazdek na podstawie 6 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Biologia

Omów podstawowe zasady przygotowywania i spożywania posiłków.

1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie

4
 Zadanie

Ważne jest, aby stosować się do zasad higieny przygotowywania i spożywania posiłków. Przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków zawsze należy umyć ręce i zrobić porządek na swoim stanowisku pracy, czyli w kuchni. Trzeba zabdać o czystość naczyń i przyrządów kuchennych, których będziemy używać oraz czystość blatu. Produkty spożywcze, które posłużą nam do przyszykowania potrawy również należy odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności powinno się sprawdzić przydatność do spożycia, określając ich świeżość, wygląd i zapach. Następnie należy umyć te produkty, które tego wymagają - najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Potrawy najlepiej przyrządzać w parowarach lub na parze, ponieważ tylko wtedy zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Należy pamiętać o tym, aby używać naczyć emaliowanych lub ze stali nierdzewnej, ponieważ nie wchodzą one w reakcje z produktami spożywczymi oraz nie wytwarzają szkodliwych związków. 

 

Gdy potrawa jest już przygotowana, należy ją w odpowiedni sposób podać. Miejsce spożywania posiłku powinno być przede wszystkim czyste, warto również ładnie nakryć stół. Należy pamiętać, aby posiłek spożywać na siedząco, powoli i dokładnie przeżuwając każdy kęs. Przyjemnie jest konsumować potrawy wspólnie, a szczególnie w miłej i przyjaznej atmosferze.