Organizm każdego człowieka ma odmienne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. To, jakie składniki powinniśmy spożywać, zależy od wielu czynników. Pokarmy bogate w białko powinny spożywać dzieci i młodzież, rosnąc potrzebują budulca do prawidłowego wzrostu. Natomiast duże zapotrzebowanie na węglowodany mają osoby uprawiające sport, ponieważ potrzebują dużo energii. Także osoby uczące się i zajmujące się pracą umysłową, powinny wzbogacać swoją dietę w węglowodany złożone, które długo uwalniają energię. Tłuszcze ograniczyć powinny osoby starsze, które bardziej narażone są na wystąpienie chorób układu krążenia. Ogólnie rzecz biorąc większe zapotrzebowanie energetyczne mają mężczyźni aniżeli kobiety, a także osoby aktywne fizycznie w porównaniu z tymi, które prowadzą siedzący tryb życia. Osoby starsze, nie są już tak aktywne, dlatego ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe również maleje. Nawet klimat ma wpływ na to, jakiego rodzaju pokarm i w jakich ilościach go spożywamy. Osoby żyjące w zimnym klimacie potrzebują spożywać wysokoenergetyczne pokarmy, choćby po to, aby ogrzać swoje ciało.
Komentarze