Autorzy:Małgorzata Jefimow, Marian Sęktas

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Omów modyfikacje korzeni. 4.25 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Biologia
  • korzenie spichrzowe - ich główną funkcją jest magazynowanie substancji odżywczych. Takie korzenie posiadają np. marchew, burak, seler - stanowią one pożywienie dla ludzi i zwierząt.
  • korzenie oddechowe - występują u roślin, które występują na terenach podmokłych, a ich systemy korzeniowe są stale zalane przez wodę. Korzenie te mają formę stożków, które wyrastają pionowo w górę ponad poziom wody i zapewniają roślinom dostęp do powietrza.
  • ssawki - są to korzenie przekształcone w ten sposób, by pobierać wodę i sole mineralne z wiązek przewodzących innych roślin. Rośliny takie nazywa się półpasożytami, ponieważ same wytwarzają związki pokarmowe w procesie fotosyntezy.
  • korzenie czepne - z ich pomocą rośliny przytwierdzają się do podpór - gałęzi, pni, murów i innych.
  • korzenie podporowe - wykształcają się u roślin terenów podmokłych, które rosną na grząskim gruncie. Dzięki temu, że wyrastają one ze wszystkich stron łodygi nad ziemię, zapewniają roślinie podporę.
  • korzenie powietrzne - występują u roślin, które rosną na innych roślinach, ale nie pasożytują na nich. Dzięki korzeniom powietrznym pobierają one wodę z deszczu lub w postaci pary wodnej.