Matematyka

Autorzy: Anna Drążek, Ewa Duvnjak, Ewa Kokiernak-Jurkiewicz

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2013

Przedstaw w prostszej postaci wyrażenie (3a -b)² - (3a -b) (3a + b) 4.69 gwiazdek na podstawie 13 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 3 Klasa
  3. Matematyka

Przedstaw w prostszej postaci wyrażenie (3a -b)² - (3a -b) (3a + b)

18
 Zadanie
19
 Zadanie

20
 Zadanie

21
 Zadanie
22
 Zadanie
1
 Zadanie
2
 Zadanie

`(3a -b)^2 - (3a -b) (3a + b) = 9a^2 - 6ab+b^2 - ` `(9a^2 -b^2) = 9a^2 -6ab+b^2 -9a^2+b^2 =2b^2 - 6ab`

`a=|-1/3|=1/3`

`b = sqrt(36) = 6`

`2*6^2-6 *1/3*6 = 2*36-12 = 72-12=60`