a){x+y=5x−2y=−1
Przemnaz˙amy drugie roˊwnanie przez -1 (będziemy korzystacˊ z metody przeciwnych wspoˊłczynnikoˊw).
{x+y=5−x+2y=1
Dodajemy roˊwnania stronami:
y+2y=5+1
3y=6 ∣:3
y=2
Wtawiamy wyliczonego y do dowolnego roˊwnania, na przykład do pierwszego.
x+2=5 ∣−2
x=5−2=3
{x=3y=2
b){y−x=4∣+x3(x+y)=24∣:3
{y=4+xx+y=8
Wstawiamy pierwsze roˊwnanie do drugiego:
x+4+x=8
2x+4=8 ∣−4
2x=4 ∣:2
x=2
y=4+x=4+2=6
{x=2y=6
c){x−2y=4x+3=2y
Wstawiamy 2y wyraz˙one jako x+3 (drugie roˊwnanie) do pierwszego roˊwnania.
x−(x+3)=4
x−x−3=4
−3=4 sprzecznosˊcˊ, więc cały układ jest sprzeczny - nie ma rozwiązanˊ
d){3x−1=y−2∣+24x−3=−2(y−2)
{3x+1=y4x−3=−2y+4∣+3
{y=3x+14x=−2y+7
Wstawiamy pierwsze roˊwnanie do drugiego:
4x=−2(3x+1)+7
4x=−6x−2+7
4x=−6x+5 ∣+6x
10x=5 ∣:10
x=105=21
y=3⋅21+1=23+1=121+1=221
{x=21y=221
e){21(x−1)+y=−221x−7=1−y∣+7
{21(x−1)+y=−25∣⋅2x=8−y
{(x−1)+2y=−5x=8−y
{x−1+2y=−5x=8−y
Wstawiamy drugie roˊwnanie do pierwszego:
8−y−1+2y=−5
y+7=−5 ∣−7
y=−12
x=8−y=8−(−12)=8+12=20
{x=20y=−12
f){3x−y−2x+y=−21∣⋅6x+y=3
{2(x−y)−3(x+y)=−3x=3−y
{2x−2y−3x−3y=−3x=3−y
{−x−5y=−3x=3−y
Wstawiamy druge roˊwnanie do pierwszego:
−(3−y)−5y=−3
−3+y−5y=−3 ∣+3
−4y=0
y=0
x=3−y=3−0=3
{x=3y=0