Matematyka

Autorzy:Barbara Podobińska, Teresa Przetacznik-Dąbrowa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2012

Trasę z domu do szkoły Maria pokonuje pieszo, tramwajem i autobusem. 4.67 gwiazdek na podstawie 6 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Trasę z domu do szkoły Maria pokonuje pieszo, tramwajem i autobusem.

1
 Zadanie

I. - A. 7 min

Tramwajem Maria jedzie tramwajem 5 min, a autobusem 2 min. 
Łącznie trawajem i autobusem jechała 7 min (5 min + 2 min = 7 min). 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


II. - B. 5 km

Przystanek, od którego Maria zaczyna podróż jest oddalony o 0,5 km od jej domu.
Przystanek, na którym Maria kończy podróż jest oddalony o 5,5 km od jej domu. 
Tramwajem Maria pokonuje więc trasę długości 5 km (5,5 km - 0,5 km = 5 km). 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


III. - A. 5 min

Z tramwaju Maria wysiada po 15 min podróży. 
Do autobusu wsiada po 20 min od wyruszenia z domu. 
Na autobus Maria czeka więc 5 min (20 min - 15 min = 5 min). 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


IV. - D. 7 km