Matematyka

Autorzy:Praca zbiorowa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2015

Uzupełnij zapisy, tak aby każde z wyrażeń przedstawić na dwa sposoby. 4.56 gwiazdek na podstawie 9 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Uzupełnij zapisy, tak aby każde z wyrażeń przedstawić na dwa sposoby.

4
 Zadanie

5
 Zadanie
6
 Zadanie

`a) \ 5x+7y=ul( \ \ )x+2y+3x+ul( \ \ )y` 
Lewa strona równania musi być równa prawej. 
Z lewej strony mamy 5x. 
Z prawej strony mamy 3x. 
Aby lewa strona była równa prawej, z prawej strony brakuje nam 2x, bo 2x+3x=5x
W pierwszej luce należy więc wpisać 2

Z lewej strony mamy 7y. 
Z prawej strony mamy 2y. 
Aby lewa strona była równa prawej, z prawej musimy dopisać 5y, gdyż 5y+2y=7y. 
W drugą lukę należy wpisać więc 5

Równanie będzie miało postać:
`5x+7y=ul(2)x+2y+3x+ul(5)y` 


`5x+7y=ul( \ \ )x+4y+7x+ul( \ \ )y` 
Lewa strona równania musi być równa prawej.
Z lewej strony mamy 5x.
Z prawej strony mamy 7x, a więc o 2 x za dużo. 
Aby lewa strona była równa prawej, z prawej strony trzeba odjąć 2x, bo 7x-2x=5x
W pierwszej luce należy więc wpisać -2

Z lewej strony mamy 7y. 
Z prawej strony mamy 4y. 
Aby lewa strona była równa prawej, z prawej musimy dopisać 3y, gdyż 3y+4y=7y. 
W drugą lukę należy wpisać więc 3

 

Równanie będzie miało postać:
`5x+7y=ul(-2)x+4y+7x+ul(3 )y` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 

`b) \ 2a-ul( \ \ )z+ul( \ \ )a+4z=8a-5z` 
Lewa strona równania musi być równa prawej.
Z prawej strony mamy -5z. 
Z lewej strony mamy 4x. 
Aby lewa strona była równa prawej, z lewej musimy odjąć 9z, gdyż -9z+4z=-5z. 
W pierwszą lukę należy wpisać więc 9.  

Z prawej strony mamy 8a. 
Z lewej strony mamy 2a. 
Aby lewa strona była równa prawej, z lewej strony brakuje nam 6a, bo 6a+2a=8a
W drugiej luce należy więc wpisać 6

Równanie będzie miało postać:
`2a-ul(9)z+ul(6)a+4z=8a-5z` 


`6a-ul( \ \ )z+ul( \ \ )a+8z=8a-5z` 
Lewa strona równania musi być równa prawej.
Z prawej strony mamy -5z. 
Z lewej strony mamy 8z. 
Aby lewa strona była równa prawej, z lewej musimy odjąć 13z, gdyż -13z+8z=-5z. 
W pierwszą lukę należy wpisać więc 13.  

Z prawej strony mamy 8a. 
Z lewej strony mamy 6a. 
Aby lewa strona była równa prawej, z lewej strony brakuje nam 2a, bo 6a+2a=8a
W drugiej luce należy więc wpisać 2

Równanie będzie miało postać:
`6a-ul(13)z+ul(2)a+8z=8a-5z` 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 

`c) \ 4p+ul( \ \ )q-2p-6q=ul( \ \ )p-3q` 
Lewa strona równania musi być równa prawej.
Z prawej strony mamy -3q. 
Z lewej strony mamy -6q. 
Aby lewa strona była równa prawej, z lewej strony brakuje nam 3q, bo 3q-6q=-3q
W pierwszej luce należy więc wpisać 3

Z lewej strony mamy 2p, bo 4p-2p=2p
Aby lewa strona była równa prawej, z prawej musi być również 2p. 
W drugą lukę należy wpisać więc 2.  

 

Równanie będzie miało postać:
`4p+ul(3)q-2p-6q=ul(2)p-3q` 


`4p+ul( \ \ )q-8p-10q=ul( \ \ )p-3q`   
Lewa strona równania musi być równa prawej.
Z prawej strony mamy -3q. 
Z lewej strony mamy -10q. 
Aby lewa strona była równa prawej, z lewej strony brakuje nam 7q, bo 7q-10q=-3q
W pierwszej luce należy więc wpisać 7

Z lewej strony mamy -4p, bo 4p-8p=-4p
Aby lewa strona była równa prawej, z prawej musi być również -4p. 
W drugą lukę należy wpisać więc -4.  

 

Równanie będzie miało postać:
`4p+ul(7)q-8p-10q=ul(-4 )p-3q`