Matematyka

Autorzy:Adam Makowski, Tomasz Masłowski, Anna Toruńska

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2015

Ze wzoru wyznacz zmienną x 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Najpierw uprośćmy wyrażenie znajdujące się po lewej stronie równania, opuszczając kolejne nawiasy (zaczynamy od środka). należy pamiętać, że minus przed nawiasem zmienia znaki wszystkich wyrażeń w nawiasie na znaki przeciwne.

`a-(b-(c-(d-x)))=a-(b-(c-d+x))=a-(b-c+d-x)=a-b+c-d+x` 

 

Wracamy do równania, uwzględniając powyższe przekształcenia:

`a-(b-(c-(d-x)))=e` 

`a-b+c-d+x=e\ \ \ \ \ \ |-a+b-c+d` 

`x=-a+b-c+d+e`