Matematyka

Autorzy:Adam Makowski, Tomasz Masłowski, Anna Toruńska

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2015

Opuść nawiasy, a następnie zredukuj wyrazy podobne 4.6 gwiazdek na podstawie 15 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

`a)\ -(a-(a+(2a-3)))=-(a-(a+2a-3))=-(a-(3a-3))=` 

`\ \ \ =-(a-3a+3)=-(-2a+3)=2a-3`   

 

`b)\ mn-(mn+(2-(-mn+4)))=mn-(mn+(2+mn-4))=` 

`\ \ \ =mn-(mn+(mn-2))=mn-(mn+mn-2)=mn-(2mn-2)=` 

`\ \ \ =mn-2mn+2=-mn+2`     

 

UWAGA - w odpowiedziach do przykładu b) podano błędny wynik.