Matematyka

Autorzy:Drążek Anna, Duvnjak Ewa, Kokiernak-Jurkiewicz Ewa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2016

Po usunięciu nawiasów i redukcji wyrazów podobnych 5.0 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Po usunięciu nawiasów i redukcji wyrazów podobnych

4
 Zadanie
5
 Zadanie
6
 Zadanie
7
 Zadanie

8
 Zadanie

9
 Zadanie
10
 Zadanie

`sqrt(1/3)x(-3x^2sqrt3+2x^2sqrt27-5sqrt12)-4(-1/2x^3+x)=`

`=-3x^3sqrt(1/3*3)+2x^3sqrt(1/3*27)-5xsqrt(1/3*12)+4/2x^3-4x=`

`=-3x^3sqrt1+2x^3sqrt9-5xsqrt4+2x^3-4x=-3x^3+2x^3*3-5x*2+2x^3-4x=`

`=-3x^3+6x^3+2x^3-10x-4x=5x^3-14x`

Odpowiedź:C.