Matematyka

Autorzy:Dubiecka-Kruk Barbara, Dubiecka Anna, Bazyluk Anna

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2014

Korzystając ze wzoru na iloczyn sumy dwóch wyrażeń i ich różnicy 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Korzystając ze wzoru na iloczyn sumy dwóch wyrażeń i ich różnicy

6
 Zadanie
7
 Zadanie

8
 Zadanie

9
 Zadanie
10
 Zadanie
11
 Zadanie
12
 Zadanie

`a)\ (a^2+1)(1-a^2)=(1+a^2)(1-a^2)=1^2-(a^2)^2=1-a^4` 

`b)\ (p^2+q)(p^2-q)=(p^2)^2-q^2=p^4-q^2` 

`c)\ (2x^2+y^3)(2x^2-y^3)=(2x^2)^2-(y^3)^2=4x^4-y^6` 

`d)\ (0,2p^2+5q)(0,2p^2-5q)=(0,2p^2)^2-(5q)^2=0,04p^4-25q^2`