Matematyka

Matematyka z plusem 1 (Zbiór zadań, GWO)

Na zebraniach Związku Kotów i Ich Panów nie notuje się, ilu było 4.8 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Na zebraniach Związku Kotów i Ich Panów nie notuje się, ilu było

17
 Zadanie

18
 Zadanie
1
 Zadanie
2
 Zadanie

4.09.99
x -liczba uczestników spotkania
40%x=0,4x -liczba ludzi na spotkaniu
x-0,4x=0,6x -liczba kotów

Ludzie mają dwie nogi, koty cztery łapki. Łącznie nóg było 160. 
`0,4x*2+0,6x*4=160`  
Rozwiązujemy równanie. 
`0,8x+2,4x=160` 
`3,2x=160 \ \ \ \ \ \ |:3,2` 
`x=50` 

Na zebraniu było 50 uczestników.
Obliczamy, ile było ludzi i ile kotów.
`0,4x=0,4*50=20` 

`0,6x=0,6*50=30`

Na zebraniu było 20 osób i 30 kotów.
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


11.09.99
x -liczba uczestników spotkania
30%x=0,3x -liczba ludzi na spotkaniu
x-0,3x=0,7x -liczba kotów 

Ludzie mają dwie nogi, koty cztery łapki. Łącznie nóg było 136.
`0,3x*2+0,7x*4=136` 
Rozwiązujemy równanie.
`0,6x+2,8x=136` 
`3,4x=136 \ \ \ \ \ \ |:3,4` 
`x=40` 

Na zebraniu było 40 uczestników.
Obliczamy, ile było ludzi i ile kotów.
`0,3x=0,3*40=12` 

`0,7x=0,7*40=28`

Na zebraniu było 12 osób i  28 kotów.
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


17.09.99
x -liczba uczestników spotkania
60%x=0,6x -liczba ludzi na spotkaniu
x-0,6x=0,4x -liczba kotów 

Ludzie mają dwie nogi, koty cztery łapki. Łącznie nóg było 84.
`0,6x*2+0,4x*4=84` 
Rozwiązujemy równanie. 
`1,2x+1,6x=84` 
`2,8x=84 \ \ \ \ \ \ \ \:2,8` 
`x=30` 

Na zebraniu było 30 uczestników.
Obliczamy, ile było ludzi i ile kotów.
`0,6x=0,6*30=18` 

`0,4x=0,4*30=12`

Na zebraniu było 18 osób i 12 kotów. 

DYSKUSJA
Informacje
Matematyka z plusem 1
Autorzy: Jacek Lech, Marek Pisarski , Marcin Braun
Wydawnictwo: GWO
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Wiedza
Wzajemne położenie prostych

Dwie proste mogą się przecinać w punkcie, mogą być do siebie prostopadłe lub równoległe.

  1. Proste przecinające się w punkcie P – proste mające jeden punkt wspólny.

    prosteprzecinajace
     
  2. Proste prostopadłe – to proste przecinające się pod kątem prostym.

    Jeśli proste a i b są prostopadłe (inaczej mówiąc prosta a jest prostopadła do prostej b), zapisujemy to symbolicznie w następujący sposób: $$a⊥b$$. Dwie proste prostopadłe tworzą cztery kąty proste

    prostekatprosty
     
  3. Proste równoległe – to proste nie mające punktów wspólnych lub pokrywające się.

    Jeżeli proste a i b są równoległe (inaczej mówiąc prosta a jest równoległa do prostej b), to zapisujemy to symbolicznie w następujący sposób: $$a∥b$$.
     

    proste-rownlegle
Przeliczanie jednostek – centymetry na metry i kilometry

W praktyce ważna jest umiejętność przeliczania 1 cm na planie lub mapie na ilość metrów lub kilometrów w terenie.

  • 1 m = 100 cm
  • 1 cm = 0,01 m
  • 1 km = 1000 m = 100000 cm
  • 1 m = 0,001 km
  • 1 cm = 0,00001 km

Przykłady na przeliczanie skali mapy:

  • skala 1:2000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 2000 cm w rzeczywistości, czyli 20 m policzmy: 2000 cm = 2000•0,01= 20 m
  • skala 1:30000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 30000 cm w rzeczywistości, czyli 300 m policzmy: 30000 cm = 30000•0,01= 300 m
  • skala 1:500000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 500000 cm w rzeczywistości, czyli 5 km policzmy: 500000 cm = 500000•0,00001= 5 km
  • skala 1:1000000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 1000000 cm w rzeczywistości, czyli 10 km policzmy: 1000000 cm = 1000000•0,00001= 10 km
Zobacz także
Udostępnij zadanie