Matematyka

Matematyka 2001 (Podręcznik, WSiP)

Jeżeli jedną z wielkości ... 4.4 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Jezeli jedną z wielkości zwiększamy 2,3,4,5, ... razy to druga także zwiększa się 2,3,4,5, ... razy.

 

Przykład:

Jeżeli promień okręgu zwiększymy np. 3 razy to, jego długość także zwiększy się 3 razy. 

Przypuśćmy, że okrąg miał promień wynoszący 4 cm. Wówczas długość okręgu wynosi:

`L=2*pi*4=8 pi`

Zwiększamy promień 3 razy. Wówczas ma on 12 cm. Wtedy długość okręgu wynosi:

`L=2*pi*12=24pi`

Długość okręgu wzrosła 3 razy.

 

Długość boków prostokąta zwiększamy np. 2 razy, to jego obwód także zwiększy się 2 razy.

Przypuśćmy, że prostokąt ma boki długości 4 cm oraz 5 cm. Wówczasobwód prostokąta wynosi:

`Ob=2*4+2*5=8+10=18[cm]`

Zwiększamy długość boków 2 razy. Wówczas boki mają długość 8 cm oraz 10 cm. Wtedy obwód prostokąta wynosi:

`Ob=2*8+2*10=16+20=36[cm]`

Obwód prostokąta wzrósł 2 razy.

 

DYSKUSJA
Informacje
Autorzy: Praca zbiorowa
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Justyna

11436

Nauczyciel

Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMY0ZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NA0WIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIE0KOMENTARZY
komentarze
... i0razy podziękowaliście
Autorom
Wiedza
Obwód

Obwód wielokąta to suma długości boków danego wielokąta.

  1. Obwód prostokąta – dodajemy długości dwóch dłuższych boków i dwóch krótszych.

    Zatem prostokąt o wymiarach a i b ma obwód równy:
    Obwód prostokąta: $$Ob = 2•a+ 2•b$$.

    Przykład: Policzmy obwód prostokąta, którego boki mają długości 6 cm i 8 cm.

    ob_kwadrat

    $$Ob=2•8cm+2•6cm=16cm+12cm=28cm$$
     

  2. Obwód kwadratu – dodajemy długości czterech identycznych boków, zatem wystarczy pomnożyć długość boku przez cztery.

    Zatem kwadrat o boku długości a ma obwód równy:
    Obwód kwadratu: $$Ob = 4•a$$.

    Przykład: Policzmy obwód kwadratu o boku długości 12 cm.

    ob_prostokat

    $$Ob=4•12cm=48cm$$

 
Dzielenie ułamków dziesiętnych przez 10, 100, 1000...

Aby podzielić ułamek dziesiętny przez 10, 100, 1000 itd. należy przesunąć przecinek w lewo o tyle miejsc ile jest zer w liczbie przez którą dzielimy (czyli w 10, 100, 1000 itd.)

Przykłady:

  • $$0,34÷10= 0,034$$ ← przesuwamy przecinek o jedno miejsce w lewo
  • $$311,25÷100= 3,1125$$ ← przesuwamy przecinek o dwa miejsca w lewo
  • $$53÷1000= 0,053$$ ← przesuwamy przecinek o trzy miejsca w lewo
Zobacz także
Udostępnij zadanie