Matematyka

Autorzy:Ewa Duvnjak, Ewa Kokiernak-Jurkiewicz

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2015

Odwrotnością wartości wyrażenia 4.38 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Najpierw obliczamy wartość podanego wyrażenia: 

`-(-2)-(-4 2/5):(-11)* 6 1/4=` 

`=2+4 2/5*(-1/11)*25/4=` 

`=2 +strike22^2/5*(-1/strike11^1)*25/4=` 

`=2+2/strike5^1*(-strike25^5/4)=` 

`=2+(-10/4)=2-5/2=` 

`=2-2 1/2=-1/2` 

 

Odwrotność uzyskujemy zamieniając licznik z mianownikiem:

`-2/1=-2\ \ \ \ \ \ odp.\ D`