Matematyka

Matematyka wokół nas 1 (Zbiór zadań, WSiP)

Mama przeznaczyła 3600 zł 4.38 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Oznaczmy roczne zarobki mamy jako x. Wiemy, że 12% tych zarobków to 3600 zł.

`12%*x=3600`

`0,12*x=3600`

`x=3600:0,12=360\ 000:12=30\ 000`

 

Obliczamy, ile wynosi pozostała kwota: 

`30\ 000-3600=26\ 400`

 

Wiemy, że pozostałe pieniądze mama podzieliła na cztery kwartały w stosunku 3,5:2,5:2:4. 

`3,5y\ \ \ -\ \ \ "pieniądze przeznaczone na pierwszy kwartał"`

`2,5y\ \ \ -\ \ \ "pieniądze przeznaczone na drugi kwartał"`

`2y\ \ \ \ \ -\ \ \ "pieniądze przeznaczone na trzeci kwartał"`

`4y\ \ \ \ \ -\ \ \ "pieniadze przeznaczone na czwarty kwartał"`

 

Wiemy, że cała ta kwota była równa 26 400 zł, możemy więc zapisać równanie:

`3,5y+2,5y+2y+4y=26\ 400`

`12y=26\ 400`

`y=26\ 400:12=(26\ 400)/12=(13\ 200)/6=(12\ 000+1200)/6=2000+200=2200`

`3,5y=3,5*2200=3 1/2*2200=7/strike2^1*strike2200^1100=7700`

`2,5y=2,5*2200=2 1/2*2200=5/strike2^1*strike2200^1100=5500`

`2y=2*2200=4400`

`4y=4*2200=8800`

 

Wiemy już, że mama odłożyła:

  • 7700 zł na pierwszy kwartał
  • 5500 zł na drugi kwartał
  • 4400 zł na trzeci kwartał
  • 8800 zł na czwarty kwartał 

Dodatkowo w lipcu i sierpniu, czyli w trzecim kwartale (kwartał to 3 miesiące) mama wydała 3600 zł na wakacje, więc w trzecim kwartale wydała łącznie 4400+3600=8000 zł. 

 

Najmniej pieniędzy mama wydała w drugim kwartale, a najwięcej w czwartym kwartale. 

Obliczamy, o ile więcej mama wydała w czwratym kwartale niż w drugim kwartale: 

`8800-5500=3300\ "zł"` 

 

DYSKUSJA
Informacje
Autorzy: Ewa Duvnjak, Ewa Kokiernak-Jurkiewicz
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Nauczyciel

Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMY0ZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NA0WIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIE0KOMENTARZY
komentarze
... i0razy podziękowaliście
Autorom
Wiedza
Porównywanie ułamków

Porównywanie dwóch ułamków polega na stwierdzeniu, który z nich jest mniejszy, który większy.

  • Porównywanie ułamków o takich samych mianownikach
    Jeżeli ułamki zwykłe mają takie same mianowniki, to ten jest większy, który ma większy licznik

    Przykład:

    $$3/8$$ < $$5/8$$
     
  • Porównywanie ułamków o takich samych licznikach
    Jeżeli ułamki zwykłe mają takie same liczniki, to ten jest większy, który ma mniejszy mianownik.

    Przykład:

    $$4/5$$ > $$4/9$$
Wzajemne położenie odcinków

Dwa odcinki mogą być względem siebie prostopadłe lub równoległe.

  1. Odcinki prostopadłe – odcinki zawarte w prostych prostopadłych – symboliczny zapis $$AB⊥CD$$.

    odcinkiprostopadle
     
  2. Odcinki równoległe – odcinki zawarte w prostych równoległych – symboliczny zapis $$AB∥CD$$.

    odicnkirownolegle
 
Zobacz także
Udostępnij zadanie