Matematyka

Autorzy: Elżbieta Jabłońska, Maria Mędrzycka

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2016

Doprowadź podane wyrażenie do najprostszej postaci 4.45 gwiazdek na podstawie 11 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Doprowadź podane wyrażenie do najprostszej postaci

1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie
4
 Zadanie

5
 Zadanie

6
 Zadanie
7
 Zadanie

`a) \ \ -(2t-y)-(y+2t)=-ul(2t)+y-y-ul(2t)=-4t`

`-4*(-1/2)=4/2=2`

`b) \ \ -(2t-y)+2(y-2t)=-2t+uly+ul(2y)-4t=3y-6t`

`3*4-6*(-1/2)=12+6/2=12+3=15`

`c) \ \ -2(3t-y)-1/2(4y+6t)=-6t+ul(2y)-ul(2y)-3t=-9t`

`-9*(-1/2)=9/2=4 1/2` 

`d) \ \ 4(t-(2y-3t))+(12y-15t):3=4(t-2y+3t)+(12y:3-15t:3)=`

`=4*(4t-2y)+4y-5t=16t-ul(8y)+ul(4y)-5t=11t-4y=`

`=11*(-1/2)-4*4=-11/2-16=-5 1/2-16=-21 1/2`