Matematyka

Autorzy:Alina Przychoda, Zygmunt Łaszczyk

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2015

Oblicz wartość wyrażenia dla a=-1 i b=2. 4.8 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

a)

Najpierw podane wyrażenie upraszczamy jak najbardziej to możliwe, a na koniec podstawiamy wartości a i b.

`(4a^(-3)b^(-2))/(a^5)=4a^(-3-5)b^(-2)=4*a^(-8)b^(-2)=4*(-1)^(-8)*2^(-2)=`

`=4*(-1)^8*(1/2)^2=4*1*1/4=1`

b)

`(3a^4b^(-2))^(-2)=3^(-2) (a^4)^(-2)(b^(-2))^(-2)= (1/3)^2a^(-8)b^4=1/9* (-1)^(-8)2^4=`

`=1/9*(-1)^8*16= 1/9*1*16=16/9=1 7/9` 

c)

`(2a^(-5)b^(-2))/(a^(-2)b^(-1))=2a^(-5-(-2))b^(-2-(-1))=2a^(-3)b^(-1)=2*(-1)^(-3)2^(-1)=2*(-1)^3*1/2=` 

`=2*(-1)*1/2=-1`