Matematyka

Rozwiąż krzyżówkę liczbową 3.86 gwiazdek na podstawie 14 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

Rozwiąż krzyżówkę liczbową

6
 Zadanie

7
 Zadanie

`Poziomo` 

`A.\ -6,2:3,1-(-2,1*10)=` `-2-(-21)=-2+21=19` 

`C.\ 2*[3 1/4-(-3,75)]*3,5=` `2*[3,25+3,75]*3,5=` 

`\ \ \ =2*7*3,5=7*7=49` 

`D.\ 3*(-10)^2+(-3)^3=3*100-27=300-27=273` 

`F.\ (-9)*(-8)-5*(-10^2)=` `72-5*(-100)=72+500=572` 

`H.\ (-0,2)*(-100)-4 1/2*2/3=20-strike9^3/strike2*strike2/strike3^1=` `20-3=17` 

`I.\ (-2,7-3:10)^3*(-1)=(-2,7-0,3)^3*(-1)=(-3)^3*(-1)=-27*(-1)=27` 

 

 

`P ionowo` 

`B.\ 2+(-4 1/2)*(-20)=2+9/strike2^1*strike20^10=2+90=92` 

`C.\ (-10)*(1 1/5-5,5)=(-10)*(1,2-5,5)=(-10)*(-4,3)=43` 

`E.\ (-7)*(-10^2)-(-7)=(-7)*(-100)+7=700+7=707` 

`F.\ (28,5*(-3,2-0,8))/(-2)=` `(28,5*(-4))/(-2)=28,5*2=57` 

`G.\ (-2,6):0,26+1/2*8^2=(-260):26+1/2*64=` 

`\ \ \ =-10+32=22` 

 

 

DYSKUSJA
Informacje
Matematyka z plusem 1
Autorzy: M. Dobrowolska, M. Jucewicz, M. Karpiński, M. Krzyżanowska
Wydawnictwo: GWO
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Wiedza
Przeliczanie jednostek – centymetry na metry i kilometry

W praktyce ważna jest umiejętność przeliczania 1 cm na planie lub mapie na ilość metrów lub kilometrów w terenie.

  • 1 m = 100 cm
  • 1 cm = 0,01 m
  • 1 km = 1000 m = 100000 cm
  • 1 m = 0,001 km
  • 1 cm = 0,00001 km

Przykłady na przeliczanie skali mapy:

  • skala 1:2000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 2000 cm w rzeczywistości, czyli 20 m policzmy: 2000 cm = 2000•0,01= 20 m
  • skala 1:30000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 30000 cm w rzeczywistości, czyli 300 m policzmy: 30000 cm = 30000•0,01= 300 m
  • skala 1:500000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 500000 cm w rzeczywistości, czyli 5 km policzmy: 500000 cm = 500000•0,00001= 5 km
  • skala 1:1000000 mówi nam, że 1 cm na mapie to 1000000 cm w rzeczywistości, czyli 10 km policzmy: 1000000 cm = 1000000•0,00001= 10 km
Porównywanie ułamków

Porównywanie dwóch ułamków polega na stwierdzeniu, który z nich jest mniejszy, który większy.

  • Porównywanie ułamków o takich samych mianownikach
    Jeżeli ułamki zwykłe mają takie same mianowniki, to ten jest większy, który ma większy licznik

    Przykład:

    $$3/8$$ < $$5/8$$
     
  • Porównywanie ułamków o takich samych licznikach
    Jeżeli ułamki zwykłe mają takie same liczniki, to ten jest większy, który ma mniejszy mianownik.

    Przykład:

    $$4/5$$ > $$4/9$$
Zobacz także
Udostępnij zadanie