Matematyka

Autorzy:Jerzy Janowicz

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2016

Zapisz wyrażenie w jak najprostszej postaci 4.13 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Najpierw uprośćmy wyrażenia w nawiasie kwadratowym: 

`(x+1)^2=(x+1)*(x+1)=x*(x+1)+1*(x+1)=x^2+x+x+1=x^2+2x+1` 

`(x-1)^2=(x-1)*(x-1)=x*(x-1)-1*(x-1)=x^2-x-x+1=x^2-2x+1` 

`(x+1)^2-(x-1)^2=(x^2+2x+1)-(x^2-2x+1)=x^2+2x+1-x^2+2x-1=4x` 

 

 

Teraz upraszczamy wyrażenie i obliczamy jego wartość:

`2,4*100^6*[(x+10^2-(x-1)^2]=2,4*10^6*4x=2,4*10^6*4*1,5*10^5=` 

`=2,4*10^6*6*10^5=2,4*6*10^(6+5)=14,4*10^11=1,44*10*10^11=1,44*10^12`