Matematyka

Autorzy:Janowicz Jerzy

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Wykaż, że (2+2-9/2)^2 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Matematyka

`a)` 

`(2+2-9/2)^2=(4-4 1/2)^2=(-1/2)^2=(-1/2)*(-1/2)=1/4` 

`(5-9/2)^2=(5-4 1/2)^2=(1/2)^2=1/2*1/2=1/4` 

 

`b)` 

Błąd pojawia się między drugą a trzecią linijką. Nalezy zauważyć, że wartość wyrażenia jest podnoszonego do kwadratu pod pierwiastkiem po lewej stronie jest liczbą ujemną:

`2+2-9/2=4-9/2=4-4 1/2=-1/2` 

 

Zatem przy opuszczaniu znaku pierwiastka powinniśmy wziąć liczbę przeciwną, trzecia linijka powinna wyglądać tak: 

`-(2+2-9/2)=5-9/2` 

`-(4-4 1/2)=5-4 1/2` 

`-(-1/2)=1/2` 

co jest prawdą