Klasa
6 szkoły podstawowej
Przedmiot
Matematyka
Wybierz książkę
Matematyka z kluczem 6. Zeszyt ćwiczeń cz. 2, Zeszyt ćwiczeń

4

Rozwiązanie

W tabeli na stroni 40 podano zawartość białek, tłuszczy, węglowodanów, wapnia i witaminy A w 100 g danego produktu. Jeśli w 100 g tuńczyka jest 21 g białka, to białko zajmuje 0,21 masy tuńczyka, analogicznie, jeśli w 100 g kukurydzy jest 23,6 g węglowodanów, to węglowowany stanowią 0,236 masy kukurydzy. 

Jeśli więc w każdej z liczb w tabeli na stronie 40 przesuniemy przecinek o 2 miejsca w lewo, to otrzymamy ułamek dziesiętny, który mówi, jaką część wagi danego produktu stanowią białka,tłuszcze,węglowodany,wapń i witamina A.

Działania, które należy wykonać, aby uzupełnić wiersz "kukurydza" (pozostałe obliczenia dla innych składników są wykonywane analogicznie)

białka: 

Czy ta odpowiedź Ci pomogła?

15

Avatar autora

Paweł

Nauczyciel matematyki

54 956