4
UWAGA! Oglądasz stare wydanie książki. Kliknij tutaj, aby przejść na stronę główną serwisu odrabiamy.pl
Rozwiązanie
W tabeli na stroni 40 podano zawartość białek, tłuszczy, węglowodanów, wapnia i witaminy A w 100 g danego produktu. Jeśli w 100 g tuńczyka jest 21 g białka, to białko zajmuje 0,21 masy tuńczyka, analogicznie, jeśli w 100 g kukurydzy jest 23,6 g węglowodanów, to węglowowany stanowią 0,236 masy kukurydzy.
Jeśli więc w każdej z liczb w tabeli na stronie 40 przesuniemy przecinek o 2 miejsca w lewo, to otrzymamy ułamek dziesiętny, który mówi, jaką część wagi danego produktu stanowią białka,tłuszcze,węglowodany,wapń i witamina A.
Działania, które należy wykonać, aby uzupełnić wiersz "kukurydza" (pozostałe obliczenia dla innych składników są wykonywane analogicznie)
białka:
Czy ta odpowiedź Ci pomogła?