Matematyka

a) Oblicz, ile metrów przebiegł Jaś, jeśli biegł: (...) 4.52 gwiazdek na podstawie 21 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 6 Klasa
  3. Matematyka

a) Oblicz, ile metrów przebiegł Jaś, jeśli biegł: (...)

3
 Zadanie

4
 Zadanie

UWAGA! Oglądasz starą wersję książki. *Kilknij tutaj aby zobaczyć nową.*

`a)`  

`diamond` prędkość `5 m/s` oznacza, że w ciągu 1 sekundy Jaś pokonał 5 m, w ciągu 10 sekund pokonał więc 10 razy tyle

`10*5=50\ m`  

 

`diamond` prędkość `4,8\ m/s` oznacza, że w ciągu 1 sekundy Jaś pokonał 4,8 m, w ciągu 10 sekund pokonał więc 10 razy tyle

`10*4,8=48\ m` 

 

`diamond` prędkość `4,2\ m/s` oznacza, że w ciągu 1 sekundy  Jaś pokonał 4,2 m, w ciągu 8,5 sekundy pokonał więc 8,5 razy więcej

`8,5*4,2=35,7\ m` 

 

`b)\` 

`diamond` jeśli w ciągu 3 godzin samochód przejechał 150 km, to w ciągu 1 godziny przejechał 3 razy mniej, czyli prędkośc wynosi: 

`150\ km:3\ h=50\ (km)/h` 

`diamond\ 90km:1,5\ h=900\ km:15\ h=600\ km:15\ h+300\ km:15\ h=40\ (km)/h+20\ (km)/h=60\ (km)/h` 

`diamond\ 10\ km:3/20\ h=10*20/3\ (km)/h=200/3\ (km)/h=66\ 2/3\ (km)/h` 

 

`c)\` 

`diamond` jeśli Zosia szła z prędkością ` `  to oznacza to, że w ciągu 1 sekundy przebyła 2 m. Zatem aby obliczyć w jakim czasie przebyła 10 m należy podzielić:

`10:2=5\ s` 

`diamond` `2:4=1/2 h=30\ min` 

`diamond` `5:4=1 1/4\ h=1\ h\ 15\ min=75\ min`  

  

 

 

DYSKUSJA
Informacje
Matematyka z kluczem 6. Zeszyt ćwiczeń cz. 2
Autorzy:
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Paweł

5012

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Wiedza
Wyłączenie całości z ułamka niewłaściwego

Jeśli ułamek jest niewłaściwy (czyli jego mianownik jest równy lub mniejszy od licznika) to możemy wyłączyć z niego całość, tzn. dzielimy (być może zresztą) licznik przez mianownik (tzn. sprawdzamy ile razy mianownik „zmieści się” z liczniku) i otrzymujemy w ten sposób liczbę naturalną, będącą całością (tzw. składnik całkowity) oraz resztę, która jest ułamkiem właściwym (tzw. składnik ułamkowy).

Przykład: $$9/4 = 2 1/4$$

Opis powyższego przykładu: Dzielimy 9 przez 4, czyli sprawdzamy ile razy 4 zmieści się w 9. Liczba 4 zmieści się 2 razy w liczbie 9, czyli otrzymujemy 2 i resztę 1 (bo $$2•4= 8$$, czyli do 9 brakuje 1, i ona jest naszą resztą).

Wzajemne położenie odcinków

Dwa odcinki mogą być względem siebie prostopadłe lub równoległe.

  1. Odcinki prostopadłe – odcinki zawarte w prostych prostopadłych – symboliczny zapis $$AB⊥CD$$.

    odcinkiprostopadle
     
  2. Odcinki równoległe – odcinki zawarte w prostych równoległych – symboliczny zapis $$AB∥CD$$.

    odicnkirownolegle
 
Zobacz także
Udostępnij zadanie