Matematyka

Autorzy:Marcin Braun, Agnieszka Mańkowska, Małgorzata Paszyńska

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2014

Mięso traci podczas gotowania 20% swojej wagi. 4.63 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 6 Klasa
  3. Matematyka

Obliczamy, ile będzie ważyć po ugotowaniu 1,5 kg mięsa: 

`1,5\ kg-20%*1,5\ kg=1,5\ kg-0,2*1,5\ kg=1,5\ kg-0,3\ kg=1,2\ kg` 

 

Obliczamy, ile będzie ważyć po upieczeniu 1,6 kg mięsa: 

`1,6\ kg-25%*1,6\ kg=1,6\ kg-25/100*1,6\ kg=1,6\ kg-1/4*1,6\ kg=1,6\ kg-0,4\ kg=1,2\ kg` 

Odpowiedź:

Mama Agaty za każdym razem miała tyle samo mięsa do podziału.