Matematyka

Matematyka z kluczem 4. Podręcznik cz. 1 (Podręcznik)

Autorzy:Braun Marcin, Mańkowska Agnieszka, Paszyńska Małgorzata

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Ile czasu minęło? -> Jeśli bezbłędnie wykonasz trzy kolejne 4.72 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 4 Klasa
  3. Matematyka

Ile czasu minęło? -> Jeśli bezbłędnie wykonasz trzy kolejne

1
 Zadanie

2
 Zadanie

poziom A 

a) 16:05-> 16:58

58-5=53

53 minuty

b)

1:23->1:47

47-23=24

24 minuty

c)

8:15-> 8:36 

36-15=21

21 minut

d)

10:12->10:25

25-12=13

13 min

e)

14:59->14:33

59-33=26

26 minut

f)

11:42->11:54

54-42=12

12 minut

 

poziom B

a)

13:53 -> 14:00

60-53=7 

7 minuty

b)

15:26 -> 16:00

60-26= 34 

34 minuty

c) 

8:15->9:00

60-15=45 

45 minut

d)

18:42-> 19:00

60-42= 18 

18 minut

e)

2:38-> 3:00

60-38=22

22 minuty

f) 

23:07->24:00

60-7=53

53 minuty

 

poziom C

a)

5:36-> 6:06

66-36=30

30 minut

b) 

8:29-> 9:17

77-29=48 

48 minut

c)

21:14-> 22:48

21:14-> 22:00 

60-14=46

22:00-> 22:48

48 minut

46+48= 94 minuty= 1 godzina 34 minuty

d)

3:34-> 4:00

60 minut- 34 minuty= 26 minut

4:00-> 4:21

21 minut

26min+21 minut= 47 minut

e)

12:07-> 13:00

60minut-7minut= 53 minut

13:00 -> 13:39

39 minut

53minut+39 minut= 92 minut= 1 godzina 32 minuty

f)

14:44-> 15:00

60min- 44 min= 16 min

15:00-15:59

59 minut

16min + 59 min= 75 min= 1 godzina 15 minut 

 

poziom D

a)

14:11-> 15:00

60-11=49 minut

15:00-17:00

2 godzina

17:00-17:08

8 minut

49 minut+ 2 godziny+ 8 minut=57minut

2 godziny 57 minut

 

b)

17:23->18:00 

60minut-23 minut= 37 minut

18:00-23:00

5 godzin

23:00-23:17

17 minut

37 min+17 min+ 5 godzin= 5 godzin 54 minut

 

c)

7:48 -> 8:00

60 min-48 min= 12 min

8:00 -> 13:00

5 godzin

13:00- 13:36

36 min

5 godzin +12 min+ 36 min = 5 godzin 48 minut

 

d)

9:51 -> 10:00

9 minut

10:00 -> 16:00

6 godzin

16:00 -> 16:21

21 minut

6 godzin+9 min+21 min= 6 godzin 30 minut

 

e)

8:45 ->9:00

15 min

9:00 -> 19:00

10 h

19:00 ->19:03

3 minuty

10h+ 15 min+ 3 min= 10 h 18 min

 

f)

19:15-> 20:00

45 minut

20:00 -> 23:00

3 godziny

23:00 ->23:56

56 minut

3 godziny+ 56 minuty+ 45 minuty= 3 godziny 56 minuty + 4 minuty+ 41 minuty= 4 godziny 41 minut

 

poziom E

a) 23:51 -> 00:00

9 minut

00:00 -> 00:08

8 minut

9minut+8 minut= 17 minut

 

b)

17:21 -> 18:00

39 minut

18:00-> 00:00

6 godzin

00:00 -> 3:00

3 godziny

3:00-> 3:07

7 minut

39 minut+ 7 minut+ 9 godzin= 9 godzin 46 minut

c)

21:35 -> 2:17

21:35-> 22:00

25 minut

22:00-> 2:00

4 godziny

2:00- 2:17

17 minut

 

25 minut+17minut+ 4 godziny= 4 godziny 42 minuty

 

d)

9:51-> 10:00

9 minut

10:00-> 24:00

24-10=14

14 godzin

24:00 ->06:00

6 godzin

6:00->6:42

42 min

9 minut+14 godzin+6 godzin+42 minuty=20 godzin 51 min

 

e) 

18:34 -> 19:00

26 minut

19:00->1:00

6 godzin 

1:00->1:03

26 minut + 6 godzin + 3 min=6 godzin 29 mintu

 

f) 

19:15->20:00

45 min

20:00 ->13:00

17 godzin

13:00->13,56

56 min

45 min + 17 godzin + 56 min =18 godzin 41 min 

 

MISTRZ:

a) 

20:17 -> 21:00

43 minuty

21:00 -> 19:00

22 godziny

19:00->19:49

49 minuty

43 minuty +22 godziny + 49minuty=23 godzun 38 minut

 

b) 

15:23 -> 16:00

37  minut

16:00->24:00

8 godzin

24:00->24:00 ( cały wtorek) 

24 godzin

24:00->23:00

23 godzin

23:00->23:08

8 minut

37 minut + 8 godzin +24 godzin +23 godzin +8 minut =55  godzin 45 min 

 

c) 

14:32 ->15:00 

28  minut

15:00 ->10:00

19 godzin

10:00->10:36

36 minut

28 minut +19 godzin +36 minut =20 godzin 4 minuty

 

d) 

9:51 ->10:00

9 minut

10:00 -24:00

14 godzin

24:00->24:00 ( cały poniedziałek) 

24 godzin

24:00->16:00

16 godzin

16:00->16:25

25 minut

9  minut + 14 godzin + 24 godzin +16  godzin +25 minut =54  godziy 34 minuty

 

e) 

22:11->23:00

49 minut

23:00 -> 6:00

7 godzin

6:00-> 6:53

53 minuty

49 minut + 7 godzin 53 minut = 8 godzin 42 minut

 

f) 

8:46-> 9:00

14 minut

9:00->24:00

15 godzin

24:00->24:00 ( cała niedziela) 

24 godzin

24:00 -> 14:00

14  godzin

14:00-> 14:09

9 minut

14 minut + 15 godzin + 24 godzin + 14 godzin + 9 minut = 53 godzin 23 minuty