Uzupełnij luki w poniższych (...) - Zadanie 4: All Clear 7. Workbook - strona 81
Język angielski
All Clear 7. Workbook (Zeszyt ćwiczeń, Macmillan)
Uzupełnij luki w poniższych (...) 3.86 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 7 Klasa
  3. Język angielski

Uzupełnij luki w poniższych (...)

4
 Zadanie

5
 Zadanie
6
 Zadanie
7
 Indywidualne

1. agree

Zadanie premium

Reszta rozwiązania tego zadania jest widoczna tylko dla użytkowników Premium dla klasy 7 szkoły podstawowej

Jedynie niewielka część zadań rozwiązanych przez naszych nauczycieli jest dostępna za darmo. Wykup konto Premium, aby uzyskać dostęp do całej zawartości serwisu 🙂
DYSKUSJA
klasa:
7 szkoły podstawowej
Informacje
Autorzy: Catherine Smith
Wydawnictwo: Macmillan
Rok wydania:
ISBN: 9788376217758
Autor rozwiązania
user profile

Dominik

12957

Nauczyciel

Wiedza
Okrąg wpisany w czworokąt
W przypadku okręgów wpisanych w czoworkąty warunek zależy od długości odpowiednich boków: musi zachodzić:
$AB + CD = BC + AD$

2

Dlaczego? Jeśli poprowadzimy cztery promienie (tak jak na rysunku) - przekonamy się, że zaznaczone trójkąty są podobne, więc sumując odpowiednie odcinki otrzymjemy:

$AW + CD = AW + WB + CY + YD = AZ + BX + CX + DZ = BC + AD$

 
Pochodne funkcji wymiernych
Oczywiście obliczanie pochodnej każdej funkcji z definicji byłoby dość kłopotliwe. Tak jak przy okazji granic, tak tutaj też istnieją wzory określające pochodną sumy, różnicy, iloczynu i ilorazu, z których zwykle korzysta się przy obliczaniu pochodnych.

Pochodna sumy i różnicy jest po prostu sumą i różnicą pochodnych - nie ma w tym nic skomplikowanego. Trudniej zaczyna się robić, gdy mamy do czynienia z iloczynem albo ilorazem funkcji.

Suma: $(f(x) + g(x))' = f'(x) + g'(x)$

Różnica: $(f(x) - g(x))' = f'(x) - g'(x)$

Iloczyn: $(f(x)×g(x))' = f'(x)×g(x) + g'(x)×f(x)$

Iloraz: $({f(x)}/{g(x)})' = {f'(x)×g(x) + g'(x)×f(x)}/{(g(x))^2}$


Warto także znać wzór na pochodną funkcji złożonej: $(f(g(x)))' = f'(g(x))g'(x)$.

Oczywiście funkcja stała ma pochodną równą 0 - w ogóle nie rośnie.

Ponadto trzeba zapamiętać pochodną funkcji potęgowej:
$(x^n)' = nx^{n-1}$

Tylko to i powyższe cztery wzory pozwalają nam obliczyć pochodną dowolnej funkcji wymiernej.

Przykład: Obliczyć pochodną

$f(x) = x^4 + 3x - 1$

1) Jest to suma funkcji potęgowych, więc możemy skorzystać z tego, że pochodna sumy jest równa sumie pochodnych:
$(x^4 + 3x - 1)' = (x^4)' + (3x)' - (1)'$

2) Teraz pozostaje tylko obliczyć każdy ze składników korzystając ze wzoru na pochodną funkcji potęgowej:
$f'(x) = 4x^3 + 12 - 0$

Weźmy inną funkcję, tym razem bardziej skomplikowaną:
$f(x) = {(x-1)(x-2)}/{x^2 - 1}$

1) Na początek rozłóżmy mianownik na iloczyn ze wzoru skróconego mnożenia i skróćmy ułamek:
$f(x) = {(x-1)(x-2)}/{(x-1)(x+1)}$
$f(x) = {x-2}/{x+1}$

2) Dostaliśmy prostą funkcję wymierną: korzystając ze wzoru na pochodną ilorazu dostajemy:
$f'(x) = {(x-2)'(x+1) + (x-2)(x+1)'}/{(x+1)^2}$

3) Pochodną funkcji liniowej jest oczywiście 1, więc w wyniku dostajemy:
$f'(x) = {x+1+x-2}/{(x+1)^2}$
$f'(x) = {2x-1}/{(x+1)^2}$


Trzeci przykład - obliczanie pochodnej funkcji złożonej.

Weźmy funkcję $f(x) = √{x^2 + x} = (x^2 + x)^{ {1}/{2} }$.

Oznaczmy sobie $g(x) = √{x} = x^{ {1}/{2} }$ oraz $h(x) = x^2 + x$. Wtedy funkcja $f(x)$ jest po prostu złożeniem dwóch funkcji $g(h(x))$.

Jej pochodna jest w takim razie równa $f'(x) = {1}/{2}(x^2+x)^{ {1}/{2}-1}×(x^2 + x)' = {1}/{2}(x^2+x)^{ -{1}/{2} }×(2x + 1)$
Zobacz także
Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMYZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NAWIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIEKOMENTARZY
komentarze
... irazy podziękowaliście
Autorom