Historia

Omów najważniejsze cechy stylu barokowego. 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 5 Klasa
  3. Historia

Omów najważniejsze cechy stylu barokowego.

1
 Zadanie

2
 Zadanie
3
 Zadanie

Cechy stylu barokowego:

  • Barok - nazwa pochodzi od portugalskiego słowa "barocco" oznaczającego perłę o nieregularnych kształtach, w języku francuskim "baroqe" oznaczało w XVI wieku bogactwo ozdób;
  • typy budowli wzorowano na architekturze renesansu, lecz z tzw. „zwiększonym efektem optycznym”;
  • duży rozmach budowli;
  • monumentalizm;
  • dynamika widziana w budynku, rzeźbie, malarstwie;
  • przepych, bogactwo dekoracji oraz form ornamentalnych;
  • stosowanie bogatych złotych polichromii;
  • stosowanie światłocieni w malarstwie;
  • stosowanie licznych dekoracji rzeźbiarskich – charakterystycznych aniołków (zwane "putto"), girland, fantazyjnych obramowań, bogatej sztukanterii;
  • tworzenie licznych portretów trumiennych, charakterystycznych dla polskiego baroku;
  • fasada barokowych kościółów zwieńczona była najczęściej trójkątnym szczytem połączonym z linią pierwszego piętra charakterystycznym, jakby spływającym murem, nad wejściem umieszczano trójkątne zakończenie wsparte na wypukłych półkolumnach;
  • centralną część świątyń wieńczono olbrzymią kopułą;
  • wnętrza barokowych kościołów - pełne ozdób, złoceń, rzeźb, skęconych kolumn oraz malowideł;
DYSKUSJA
Informacje
Wczoraj i dziś 5
Autorzy: Grzegorz Wojciechowski
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Paulina

10392

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Wiedza
Kąty

Kąt to część płaszczyzny ograniczona dwiema półprostymi o wspólnym początku, wraz z tymi półprostymi.

Półproste nazywamy ramionami kąta, a ich początek – wierzchołkiem kąta.

kat-glowne
 


Rodzaje kątów:

  1. Kąt prosty – kąt, którego ramiona są do siebie prostopadłe – jego miara stopniowa to 90°.

    kąt prosty
  2. Kąt półpełny – kąt, którego ramiona tworzą prostą – jego miara stopniowa to 180°.
     

    kąt pólpelny
     
  3. Kąt ostry – kąt mniejszy od kąta prostego – jego miara stopniowa jest mniejsza od 90°.
     

    kąt ostry
     
  4. Kąt rozwarty - kąt większy od kąta prostego i mniejszy od kąta półpełnego – jego miara stopniowa jest większa od 90o i mniejsza od 180°.

    kąt rozwarty
  5. Kąt pełny – kąt, którego ramiona pokrywają się, inaczej mówiąc jedno ramię tego kąta po wykonaniu całego obrotu dookoła punktu O pokryje się z drugim ramieniem – jego miara stopniowa to 360°.
     

    kat-pelny
     
  6. Kąt zerowy – kąt o pokrywających się ramionach i pustym wnętrzu – jego miara stopniowa to 0°.

    kat-zerowy
 
Liczby mieszane i ich zamiana na ułamek niewłaściwy
ulamek

Liczba mieszana jest to suma dwóch składników, z których jeden jest liczbą naturalną (składnik całkowity), a drugi ułamkiem zwykłym właściwym (składnik ułamkowy).

$$4 1/9= 4 + 1/9 $$ ← liczbę mieszana zapisujemy bez użycia znaku dodawania +.

Zamiana liczby mieszanej na ułamek niewłaściwy

Licznik tego ułamka otrzymujemy w następujący sposób: mianownik składnika ułamkowego mnożymy przez składnik całkowity i do tego iloczynu dodajemy licznik składnika ułamkowego. Mianownik natomiast jest równy mianownikowi składnika ułamkowego.

Przykład:

$$3 1/4= {3•4+1}/4= {13}/4$$
 
Zobacz także
Udostępnij zadanie