Autorzy:Marcin Braun, Weronika Śliwa

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Pokonując biegiem 1 kilometr... 4.71 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Fizyka

Pokonując biegiem 1 kilometr...

3
 Zadanie

4
 Zadanie

5
 Zadanie
6
 Zadanie

a)

dla 1 km

 

`60*4000J=240000J=240kJ `

dla 2 km

 

`60*4000J*2=480000J=480kJ `

b)

 

`600kcal=600*4184J=2510400J `

Przebiegając 1 km Witek zużywa 240000J energii. Aby spalić tabliczkę czekolady musi przebiec:

 

`(2510400J)/(240000J/(km))=10,46km `

Witek musi przebiec około 10,5 km