W lipcowy upalny dzień w czterech miastach o 4.57 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Fizyka

W lipcowy upalny dzień w czterech miastach o

1
 Zadanie

2
 Zadanie
Doświadczenie 3.3
 Zadanie

Temperatura w Warszawie w skali Kelwina:

Temperatura w Kairze w skali Kelwina:

 

Miasta w kolejności od najcieplszego do najchłodniejszego:

  • Kair
  • Rzym
  • Warszawa
  • Oslo
  • DYSKUSJA
    klasa:
    Informacje
    Autorzy: Maria Rozenbajgier, Ryszard Rozenbajgier, Małgorzata Godlewska, Danuta Szot-Gawlik
    Wydawnictwo: ZamKor
    Rok wydania:
    Autor rozwiązania
    user profile

    Monika

    22985

    Nauczyciel

    Wiedza
    Wyrażenie dwumianowane

    Wyrażenia dwumianowe to wyrażenia, w których występują dwie jednostki tego samego typu.

    Przykłady: 5 zł 30 gr, 2 m 54 cm, 4 kg 20 dag.

    Wyrażenia dwumianowe możemy zapisać w postaci ułamka dziesiętnego.

    Przykład: 3 m 57 cm = 3,57 cm , bo 57 cm to 0,57 m.

    Jednostki:

    • 1 cm = 10 mm; 1 mm = 0,1 cm
    • 1 dm = 10 cm; 1 cm = 0,1 dm
    • 1 m = 100 cm; 1 cm = 0,01 m
    • 1 m = 10 dm; 1 dm = 0,1 m
    • 1 km = 1000 m; 1 m = 0,001 km
    • 1 zł = 100 gr; 1 gr = 0,01 zł
    • 1 kg = 100 dag; 1 dag = 0,01 kg
    • 1 dag = 10 g; 1 g = 0,1 dag
    • 1 kg = 1000 g; 1 g = 0,001 kg
    • 1 t = 1000 kg; 1 kg = 0,001 t

    Przykłady zamiany jednostek:

    • 10 zł 80 gr = 1000 gr + 80 gr = 1080 gr
    • 16 gr = 16•0,01zł = 0,16 zł
    • 1 zł 52 gr = 1,52 zł
    • 329 gr = 329•0,01zł = 3,29 zł
    • 15 kg 60 dag = 1500dag + 60dag = 1560 dag
    • 23 dag = 23•0,01kg = 0,23 kg
    • 5 kg 62 dag = 5,62 kg
    • 8 km 132 m = 8000 m+132 m = 8132 m
    • 23 cm 3 mm = 230 mm + 3 mm = 233 mm
    • 39 cm = 39•0,01m = 0,39 m
    Dodawanie ułamków zwykłych
    1. Dodawanie ułamków o jednakowych mianownikach – dodajemy liczniki, a mianownik pozostawiamy bez zmian.

      Przykład:

      • $$4/7+6/7={10}/7=1 3/7$$

        Uwaga

      Gdy w wyniku dodania ułamków otrzymamy ułamek niewłaściwy, warto wyłączyć z niego całości (jak w przykładzie powyższym).

      Często ułamek otrzymany w wyniku można skrócić, czyli podzielić licznik i mianownik przez tę samą liczbę (jak w przykładzie poniżej).

    2. Dodawanie ułamków o różnych mianownikach – najpierw sprowadzamy je do wspólnego mianownika (czyli tak je rozszerzamy lub skracamy, aby otrzymać w mianowniku taką samą liczbę), następnie wykonujemy dodawanie.

      Przykład:

      • $$3/10+ 1/5=3/{10}+ {1•2}/{5•2}=3/{10}+ 2/{10}=5/{10}={5÷5}/{10÷5}=1/2$$
         
    3. Dodawanie liczb mieszanych, których składniki ułamkowe mają takie same mianowniki.

      • I sposób – zamieniamy liczby mieszane na ułamki niewłaściwe, a następnie wykonujemy dodawanie ułamków o jednakowych mianownikach.

        $$2 1/3+ 1 1/3= {2•3+1}/3+{1•3+1}/3=7/3+4/3={11}/3=3 2/3$$
         
      • II sposób – oddzielnie dodajemy składniki całkowite i oddzielnie składniki ułamkowe, które mają identyczne mianowniki.

        Przykład:

        $$2 1/3+ 1 1/3= 2 + 1/3+ 1 + 1/3= 3 + 2/3= 3 2/3$$
         
    4. Dodawanie liczb mieszanych, których składniki ułamkowe mają różne mianowniki.

      • I sposób – zamieniamy liczby mieszane na ułamki niewłaściwe, następnie sprowadzamy je do wspólnego mianowniku, a potem wykonujemy dodawanie.

        $$2 1/3+ 1 1/2= {2•3+1}/3+{1•2+1}/2=7/3+3/2={7•2}/{3•2}+{3•3}/{2•3}={14}/6 + 9/6={23}/6=3 5/6$$
         
      • II sposób – oddzielnie dodajemy składniki całkowite i oddzielnie składniki ułamkowe, które musimy najpierw sprowadzić do wspólnego mianownika.

        Przykład:

        $$2 1/3+ 1 1/2= 2 + 1/3+ 1 + 1/2= 3 + 1/3+ 1/2= 3 + {1•2}/{3•2}+ {1•3}/{2•3}= 3 + 2/6+ 3/6= 3 + 5/6= 3 5/6$$
     
    Zobacz także
    Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
    ROZWIĄZALIŚMY0ZADAŃ
    zadania
    wiadomości
    ODPOWIEDZIELIŚMY NA0WIADOMOŚCI
    NAPISALIŚCIE0KOMENTARZY
    komentarze
    ... i0razy podziękowaliście
    Autorom