Autorzy:Romuald Hassa, Aleksandra Mrzigod, Janusz Mrzigod

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Przykładem emulsji jest... 4.8 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Chemia

Przykładem emulsji jest...

1
 Zadanie
2
 Zadanie

3
 Zadanie

a) 

faza wodna: wodny roztwór octu lub soku cytrynowego

faza olejowa: olej

emulgator: żółtka jaj kurzych

b)

Aby zbadać właściwości emulgatora w majonezie należy przeprowadzić następujące doświadczenie:

Sprzęt: zlewka, szklana bagietka

Odczynniki: wodny roztwór octu, olej, żółtko jaja kurzego

Schemat:

Opis: W zlewce mieszamy wodny roztwór octu i olej. Następnie dodajemy żółtko jaja kurzego i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.

Obserwacje: Wodny roztwór octu z olejem tworzy dwie niemieszające się fazy. Po dodaniu żółtka jaja kurzego powstaje biała, gęsta, jednorodna masa

Wnioski: Emulgator w majonezie sprawia, iż masa się nie rozwarstwia i pozostaje jednorodna