Wyjaśnij, z jakiego powodu masło... - Zadanie 9.12.15.: Zbiór prostych zadań z chemii dla uczniów gimnazjum - strona 127
Chemia
Wybierz książkę
UWAGA! Oglądasz stare wydanie książki. Kliknij tutaj, aby przejść do strony głównej.

Masło roślinne, a tak na prawdę margaryna, jest zdecydowanie bardziej zdrowa niż masło zwierzęce. Różnica między tymi dwoma produktami związana jest z zawartością w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Im wyższa zawartość tych związków w maśle, tym masło jest zdrowsze. Nienasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze, których organizm sam sobie nie jest w stanie wytworzyć, a są niezbędne do przyswajania witamin, budowania błon komórkowych czy też hormonów. Dlatego w głównej mierze powinniśmy spożywać produkty bogate właśnie w te kwasy, a nie kwasy nasycone. 

DYSKUSJA
klasa:
Oglądasz książkę z klasy I gimnazjum. Kliknij tutaj, aby przejść do strony głównej.
Informacje
Autorzy: Praca zbiorowa
Wydawnictwo: ZamKor
Rok wydania:
ISBN: 9788302154560
Autor rozwiązania
user profile

Ania

32951

Nauczyciel

Wiedza
Zobacz także
Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMY3271ZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NA5144WIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIE647KOMENTARZY
komentarze
... i7641razy podziękowaliście
Autorom