Autorzy:Hanna Gulińska, Krzysztof Kuśmierczyk

Wydawnictwo:WSIP

Rok wydania:2015

Korzystając z techniki małej skali... 4.38 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Chemia

Korzystając z techniki małej skali...

1
 Zadanie
2
 Zadanie
1
 Zadanie

2
 Zadanie

Przygotowujemy kilka plasterków wędliny. Jeden z nich pozostawiamy w lodówce, jeden zamykamy w opakowaniu próżniowym, jeden wystawiamy na słońce a ostatni pozostawiamy gdzieś w kuchni, na blacie. Obserwujemy co dzieje się z wędliną na przeciągu kilku godzin/dni. 

Wędlina trzymana w lodówce zachowuje świeżość najdłużej. Następnie wędlina trzymana w opakowaniu próżniowym. Wędlina pozostawiona na powietrzu oraz ta wystawiona na słońce psuje się najszybciej. 

Wiele czynników ma wpływ na psucie się wędlin: temperatura, dostęp tlenu czy też światła. Czynniki te powodują przyspieszone utlenianie się składników wędliny i automatycznie jej psucie się.